U petak 21. veljače nakon večernje sv. mise i molitve za Domovinu u dvorani bl. Alojzije Stepinac održan je susret Salezijanske obitelji i simpatizera na temu “Karizmatska iskaznica don Boscove Salezijanske obitelji”.

Don Ivan Marijanović, povjerenik jarunskog mjesnog središta Salezijanaca suradnika, primjerima i pojašnjenjima naveo je sve prisutne, nas oko 50-60, na razmišljanje i propitkivanje o sadržaju iskaznice (povelje) koju je 2012. godine vrhovni poglavar Pascual Chavez napisao cijeloj Salezijanskoj obitelji.

Vrhovni poglavar kroz 5 poglavlja progovara o identitetu, poslanju, duhovnosti, odgoju za zajedništvo i animiranju Salezijanske obitelji. U prvom poglavlju “Salezijanska obitelj u Crkvi” konkretno spominje i priča o karizmatskom i duhovnom iskustvu don Bosca, razvoju Obitelji, jedinstvu i različitosti. “Poslanje Salezijanske obitelji” drugo je poglavlje u kojoj nas podsjeća da smo mi apostolska obitelj te da smo usmjereni osim na mlade također i na puk i na rad u misijama. Prikazuje kakve su to nove religijske i kulturne prilike te na koji način unutar Obitelji možemo gajiti zajedništvo i suradnju u poslanju. Za kraj drugog poglavlja o poslanju opisuje se autonomija i izvornost svake grane Obitelji. Središte iskaznice, odnosno povelje, je “Duhovnost Salezijanske obitelji”. Salezijanska obitelj je specifična i poznata po svojoj tkz. duhovnosti svakidašnjice, tj. “djelatnoj kontemplaciji”. Vrhovni poglavar odlično opisuje i daje smjernice kako živjeti salezijansku duhovnost u tom trećem poglavlju. U četvrtom poglavlju o “Zajedništvu Salezijanske obitelji” razmatra se o zajedničkom odgoju, metodama suradnje te ulozi svećenika u Obitelji. Iskaznica završava “Sastavom i animiranjem Obitelji” u kojoj nam vrhovni poglavar govori o obitelji u porastu, središtu jedinstva, animacijskim tijelima i susretima, a u konačnici završava kako i priliči prigodnom molitvom.

Na kraju susreta “čekalo se u redu” za postaviti pitanje ili dati svoj komentar što je dokaz i pokazatelj da su teme identiteta, poslanja, apostolata i sl. izrazito zanimljive i aktualne u današnje vrijeme.

Salezijanci suradnici su za kraj pripremili mala iznenađenja za sve koji su došli. Podijeljeni su privjesci za ključeve, krunice, DVD-i o don Boscu, mali životopisi don Bosca, knjižice o Preventivnom sustavu, don Boscovo Pismo iz Rima, same Karizmatske iskaznice vrhovnog poglavara, a kao kruna i glavno iznenađenje knjiga Uspomene iz Oratorija.

Uspomene iz Oratorija temeljno je djelo za upoznavanje don Boscova života i rada u kojemu gotovo na svakoj stranici don Bosco daje naputke iskusnog pedagoga i duhovnog učitelja.

U druženju nakon podijeljenih iznenađenja ostalo se u zajedništvu razmijenjujući dojmove i zapisivanjem ideja o novim budućim susretima…