Završni dan slavlja 100. obljetnice dolaska salezijanaca u Hrvatsku, nedjelja 13. listopada, započeo je susretom vrhovnog poglavara don Pascuala Cháveza sa Salezijancima suradnicima i Don Boscovim bivšim učenicima u crkvi Duha Svetoga na Jarunu.

Don Pascual je, nakon uvodne riječi dobrodošlice, uputio svoju poruku članovima salezijanske obitelji, a osobito salezijancima suradnicima. Pozvao je nas laike koji smo dio Salezijancke obitelji da se u svom životu posebno zauzimamo za četiri bitne stvari.

Prvo, da branimo život od samog začeća pa do smrti jer je sam Bog život i On nam ga je darovao te isti trebamo njegovati i čuvati. Ne smijemo biti ravnodušni na pobačaj i eutanaziju koji su sve više prisutni u društvu, te osim toga trebamo imati aktivnu zadaću mladima koji su oko nas pomoći pronaći smisao života, jer život je san, poziv i poslanje za koje zbilja vrijedi živjeti. Također je napomenuo da trebamo težiti da pomognemo najsiromašnijima da imaju jedan kvalitetniji život, život dostojan života.

„Život je san, poziv, misija, poslanje, i braniti život znači pomoći mladima da otkriju smisao života“

Drugi zadatak koji je nam je povjerio jest da se zauzimamo za obitelj, jer je ona najugroženija i najnapadanija institucija u današnjem društvu koje nameće tvrdnju da je obitelj samo kulturološki izričaj. Sama obitelj je u krizi u svijetu što ostavlja utisak na mlade koju su sve više zbunjeni i teško razaznaju da je obitelj Božji plan za čovjeka, a to da je ona kolijevka Božjeg života i ljubavi jer smo u obitelji voljeni i prije samog rođenja to samo zato jer smo djeca, a ne zbog svojih sposobnosti. Obitelj je prva škola socijalizacije i pomaže mladim osobama da budu dio društva, uči nas suživotu. Također je don Pascual naglasio da je obitelj i domaća Crkva jer se u njoj otkriva Bog i Njegova ljubac, gdje se uči staviti Boga u središte života.

„Obitelj ima precizno izraženu zadaću, ona je kolijevka života i mjesto Božje ljubavi. U obitelji smo voljeni zato jer smo tamo sinovi, a ne zato jer smo dobri i sposobni“

Treća poruka je bila vjera u odgoj. „U svijetu su prave vrijednosti zanemarene. Jedina bitna vrijednost postala je ekonomija. Zato je važno da društvo u kojem živimo činimo osjetljivijim za potrebite. Papa Franjo je rekao da današnja kultura nije humana zato što isključuje starce, ne poštuje vrijednosti, isključuje i mlade, čini ih potrošačima, a ne protagonistima života. Moramo se truditi da kultura danas postane onakva kakvom ju Bog želi, da bude humana. Zato mlade valja odgajati da budu dobri građani i da se zauzimaju za opće dobro.“

 

 

 

 

 

 

Četvrta preporuka odnosi se na novu evangelizaciju te nas je pozvao da budemo aktivni sudionici nove evangelizacije „Moramo biti ponosni što smo susreli Isusa. Kad se dvije osobe susretnu u ljubavi onda neprestano pripovijedaju jedna o drugoj. Ne smijemo se bojati predstaviti se kao Kristovi učenici. Suvremenoj Europi koja je nastala na kršćanskim korijenima moramo vratiti kršćanski identitet. Papa Franjo nas je pozvao da izađemo na ulice i navještamo radost. Vjera nastaje kada se s radošću i entuzijazmom govori o Bogu. Radost je znak da smo susreli Boga. Zato kršćani ne smiju imati smrknuto lice.“

Na kraju je svima predložio da nasljeduju primjer naših svetaca i blaženika: svetog Dominika Savija i bl. Aleksandrine da Costa. Oni su bili radosni. Radost je izvirala iz smisla za žrtvu i iz svakodnevnog trpljenja sjedinjena s Kristovom patnjom.

Nakon susreta su se salezijanci suradnici pridužili svečanom misnom slavlju na kojem je don Pascual primio obećanja devetnaestero novih salezijanaca suradnika. Tim su činom postali dionici novog laičkog poziva na posvećenje u salezijanskom duhu. Među njima su bili i Bruno Cvitanović i Ivan Karlović koji su aktivni članovi naše župe Duha Svetoga te su ovime dodatno osnažili svoj životni poziv posvećenja radu s mladima i osnaživanje njihove odluke da ustraju u nasljedovanju don Boscovog sna. Ostali prisutni salezijanci suradnici su uz njih obnovili svoja obećanja te ih srdačno prihvatili kao nove članove Salezijanske obitelji.