Vazmeno bdijenje, središnje bogoslužje u crkvenoj godini, obilježeno je u crkvi Sveta Mati Slobode s početkom u 21 sat. Slavlje je predvodio don Ante Vasilj, a pratili su ga ostali svećenici.
Vazmeno bdijenje raspoređeno je u četiri djela: Služba svijetla, Služba riječi, Krsna služba i Euharistija.

Vazmeno bdijenje vrhunac je vazmenog trodnevlja i najsvečanija misa u liturg.godini. Ono je započelo blagoslovom vatre kojom je zapaljena uskrsna svijeća. Ona je simbol Uskrsloga. Svijeća je zatim unesena u zamračenu crkvu, a okupljeni vjernici su uz povik „Svjetlo Kristovo“ i odgovor „Bogu hvala!“ na uskrsnoj svijeći zapalili svoje svijeće. Time se crkva u potpunosti osvijetlila. Tim činom simbolizira se pobjeda Kristovoga svijetla nad snagama tmine. Nakon postavlljanja svijeće na istaknuto mjesto kraj oltara, pjevao se Vazmeni hvalospjev u kojem se poziva na žrtvu hvale jer je ovo blažena noć u kojoj je Krist – svijetlo svijeta – pobijedio tamu smrti i grijeha. U službi riječi čitana su dijelovi Staroga i Novoga zavjeta, Poslanica i Evanđelje koje donosi radosnu vijest o Isusovoj pobjedi za sve ljude.

 

 

 

 

 


„U riječi Božjoj otkrivamo smisao života, a samo u snazi Duha Svetoga možemo biti Kristovi svjedoci danas u svijetu“ – poručio je župnik okupljenim vjernicima.
Krsnom službom primilo se nove članove Crkve koji su se kroz razdoblje katekumenata pripremali za sakramente incijacije (krštenja i sv. potvrde). Ostali vjernici obnovili su zavjete vjere.
Euharistijska je služba, kao posljednji dio Vazmenoga bdijenja, donijela najstvarniju prisutnost uskrsloga Krista.