U subotu 20. listopada u župi Marije pomoćnice na Knežiji je proslavljen Dan Salezijanske obitelji na kojemu se okupilo oko 200 sudionika iz raznih salezijanskih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Salezijanska obitelj u svijetu okuplja oko trideset skupina koje, uza svu različitost pastoralnih i apostolskih aktivnosti, njeguju jedinstvenu don Boscovu karizmu, dok su u Hrvatskoj prisutne četiri velike grane: Salezijanci (SDB), Kćeri Marije Pomoćnice (KMP), salezijanci suradnici (SS) i Don Boscovi bivši učenici (DBBDU).
Slavlje je počelo sv.Misom koju je predvodio don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije u koncelebraciji jedanaestorice svećenika salezijanaca. U svojoj propovijedi je istaknuo važnost zajedništva i snagu salezijanske karizme koja djeluje u svim granama kad je svaka pojedina čvrsto ukorijenjena u duhu istog utemeljitelja – don Bosca. Salezijance redovnike i salezijance laike podsjetio je na prošlu godinu i upoznavanje don Bosca, a pozvao ih da u ovoj godini pripreme za proslavu 200. obljetnice don Boscova rođenja, još više upoznaju i ožive bogatu pedagošku baštinu ističući vrijednosti preventivnog sustava.

 

 

 

 

 

Prije početka radnog dijela programa, provincijalka slovensko-hrvatske provincije Kćeri Marije Pomoćnice, sestra Damjana Tramte je prije zajedničkih radionica nadahnuto govorila o snazi koju posjeduje salezijanska karizma i poželjela da se, na ovim prostorima, osnovnim skupinama Salezijanske obitelji pridruže i druge koje u svijetu već vrlo uspješno šire apostolski žar don Boscove ljubavi prema mladima.
Radni dio susreta su bile zajedničke radionice u kojima su sudjelovali članovi iz sve 4 prisutne grane Salezijanske obitelji , a u kojima smo obrađivali temu zasnovanu na don Boscovoj zamisli: “Ja radim skicu, vi ćete nanositi boje!“. U istime smo razmišljali o don Boscovim „Jesenskim šetanjama“ sa svojim dječacima iz oratorija po mjestima oko Torina gdje je s njima provodio dane i svojom radošću i propovijedanjem nanovo navještao Evanđelje tamošnjim ljudima i u kojima je ponovno potpirivao plamen vjere.

 

 

 

Kako je sljedeće godine 100. obljetnice dolaska salezijanaca u Hrvatsku, u Hrvatsku u naše salezijanske župe će doći i moći don Bosca, želim da vam svima taj dolazak bude don Boscova Jesenska šetnja u naše župe, da u svima nama potakne plamen vjere i oduševljenja za Krista.
Na kraju, susret je zaključen blagoslovom Marije Pomoćnice, kojim je sveti Ivan Bosco širio pobožnost prema Mariji i po kojem su se događala brojna  čudesna ozdravljenja.