PROSLAVA ŽUPNIKOVE 25. OBLJETNICE MISNIŠTVA

 

 


Ovotjedna nedjelja čitava je bila u znaku obilježavanja 25. obljetnice misništva i svećeničkoga poziva našega župnika don Ante Vasilja koji je svoju mladu misu služio 28. lipnja 1987.  godine. Svečanost proslave održana je danas, u nedjelju 1. srpnja 2012., na središnjem euharisijskom slavlju u 10.30 sati u našoj zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode. Na njemu su koncelebrirali mnoga braća svećenici salezijanci, zajedno s novim provincijalom Hrvatske salezijanske provincije don Pejom Orkićem i provincijalnim povjerenikom za mlade don Ivanom Šibalićem koji je održao homiliju.

 

 

U njoj je pred lijepo ispunjenom crkvom iznio prigodnu riječ o don Anti, njihovom međusobnom poznanstvu i ponekoj zanimljivoj pojedinosti iz njihova dugogodišnjega prijateljstva. U duhu današnje evanđeoske riječi koja govori o Isusovoj svećeničkoj službi u narodu, don Ivan je opisao značaj i posebnost svećeničkoga poziva i služenja pa i onda kada put donese i poneke neželjene situacije. Istaknuo je, također, da gledajući "vanjskim očima“ ne vidimo razliku između naših i svećeničkih ruku koje su posvećene, no, na duhovnoj razini, razlika je velika. Bez njih ne bi se proslavljivao Krist u našoj svakodnevici niti bi On boravio među nama u sakramentima koje nam je ostavio. Na kraju je zahvalio don Anti na dugogodišnjoj raspoloživosti i prisutnosti u salezijanskoj družbi.

 

Današnje je slavlje i obljetnicu imalo čast uveličati i krštenje jedne, tek na svijet pristigle, župljanke Mile koja je zahvaljujući otvorenosti svojih roditelja primila na se svjetlo Kristovo.

 

 

Provincijal don Pejo na kraju je u ime braće i provincije još jednom čestitao župniku na minulim godinama služenja i zaželio svako dobro i uspjeh u godinama pred njim. Župnik je završni dio mise iskoristio za svoju riječ zahvale na dosadašnjoj suradnji svima istaknuvši prolaznost vanjskih ceremonija i istaknuvši pravu važnost i smisao međusobne interakcije u životu župne zajednice tijekom pastoralne godine.

 

 

 

 

Na kraju je uime salezijanaca suradnika prigodnu riječ i kratko prisjećanje na bliske trenutke iz djetinjstva s don Antom iznio župljanin Josip Mamić.

 

 

Prije završnoga blagoslova uslijedio je poziv župljanima na druženje i prigodni domjenak u crkvenom dvorištu u agapeu „Jedro“ koje je iznijelo svoje stolove, a buket cvijeća nije mimoišao posvećene ruke našega slavljenika koji mu je pred kraj mise svečano uručen.

 

 

Župnika je u dvorištu dočekala torta s njegovim mladomisničkim geslom (riječi sv. Augustina: „Gospodine, daj mi snage da radim sve što od mene tražiš, onda traži od mene što god hoćeš!)koju je priredio Mješoviti župni zbor i koji je i animirao ovu sv. misu.

 

 

 

 

Primivši brojne čestitke, župnik je sudjelovao i na podnevnoj sv. misi gdje je pozdravio sve prisutne koji su mu svoju čestitku oduševljeno izrazili dugotrajnim pljeskom.

Svi se i ovim putem pridružujemo tom velikom pljesku i želimo Gospodinov blagoslov u don Antinoj daljnjoj službi, na obostrano zadovoljstvo i radost!