Četrdeset dana nakon Uskrsa, a deset prije silaska Duha Svetoga nad apostole, Isus je uzišao na nebo. Svetkovina Uzašašća dokaz je spasa za čitavo čovječanstvo, zato se zove Spasovo.

Ono je prekretnica koja predstavlja prijelaz od „djela Kristova“ na „djelo Crkve“. Ona označuje svršetak Isusova ukazivanja apostolima, a broj od 40 dana znači ispunjenje svega što je donio za spas čovječanstva. Isus je još na Posljednjoj večeri u velikosvećeničkoj molitvi nagovijestio da odlazi, da je svoje djelo dovršio, ali da će ponovno doći na svršetku vremena te da u isto vrijeme trajno ostaje prisutan na sakramentalan način.

Nakon Uzašašća, prvi su učenici ostali zajedno u prostoriji Posljednje večere, okupljeni oko Marije, u iščekivanju Duha Svetoga koji im je On navijestio: Duha Branitelja, Parakleta, Duha Istine, koji će ih čuvati u Njegovu imenu i u Istini.

Uzašašće znači da je On sada i kao čovjek uzdignut u božanske sfere, da je „sjeo zdesna Bogu“. Taj biblijski izraz označava da netko ima Božju vlast u rukama. Krist, dakle, ima vlast nad svima, posebno nad zlom i Zlim.

Crkva kao eshatološka zajednica na obredno-znakovit način spasenje kao buduću i nadvremensku stvarnost, živi već sada. On je postao čovjekom da sve naše ljudsko uzme na sebe, a sve Božje da dadne nama te nas uzdigne tamo gdje je On.

RASPORED SV. MISA 17. 5. 2012. – UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO

SVETA MATI SLOBODE: 7, 10.30 i 19 sati

DUHA SVETOGA: 7 i 18 sati