Ove godine u našoj župi organizira se devetnica Duhu Svetome kako bi se vjernici što bolje pripravili za nadolazeći veliki i jako bitan blagdan Crkve, kada slavimo nastanak prve kršćanske zajednice, a ujedno i punoljetstvo Crkve, njezin rođendan.

Prvoga dana devetnice, krunicu prije mise animirali su krizmanici. Svatko od njih dobio je priliku moliti Oče naš, Zdravo Mariju ili Slava Ocu, komu je što dopalo. No da bi svi stigli na red trebalo bi se izmoliti gotovo tri krunice, jer je krizmanika ove godine preko 150. Za njih je ova večer bila i posebna, jer su odrađivali posljednje pripreme za sutrašnji dan – svoju krizmu!

Župnik don Ante Vasilj, voditelj misnoga slavlja, u obraćanju vjernicima, a posebno osmašima, na jedan slikovit način je kazao kako je svaki sakrament učvršćivanje odnosa s Isusom Kristom, pa tako i sakrament svete Krizme. „Ako smo prijatelji nekome onda vjerujemo da smo zauzeti za toga kome smo prijatelji, te smo spremni za njega učinit neke velike stvari, i na neki način bismo to prijateljstvo željeli posvjedočiti. Zato vas dragi krizmanici pozivam da budete u zajedništvu s Isusom Kristom, najboljim prijateljem, kako bismo mogli biti njegovi svjedoci u svakodnevici, jer je On pravi smisao u ovome svijetu,“ istakao je don Ante Vasilj.

Dragi naši župljani i prijatelji, otvorimo svoja srca onome koji će izliti obilje Božjega blagoslova, zagovarajmo Duhu Svetomu da nas vodi pravim putem.

Ivo Šokčić

Molitva za sedam darova Duha Svetoga
(napisao uzoriti kardinal blaženi Alojzije Stepinac)

Duše Sveti, Tješitelju, dođi u srce moje sa svojom milošću i svetom ljubavi i daj mi dar mudrosti, da sa slašću razmatram Božje istine, i da mi Bog bude jedino mjerilo u prosuđivanju svih božanskih i ljusdskih stvari.

Daj mi dar razuma, da što dublje zaronim duhom svojim u otajstvo svete vjere koliko je to u ovom zemaljskom životu moguće.

Daj mi dar savjeta, da se uklanjam zasjedama đavla i svijeta, a u dvojbi da uvijek prigrlim što je većma na slavu Božju i naše spasenje.

Daj mi dar jakosti, da osobitom odlučnošću svladam sve napasti i ostale zapreke u duhovnom životu.

Daj mi dar znanja, da pravo spoznam što i kako treba da vjerujem i da ne odem stranputicom u duhovnom životu.

Daj mi dar pobožnosti, da Bogu, svetima i službenicima Crkve dužno štovanje i čast iskazujem, a nevoljnima za ljubav Božju u pomoć pritječem!

Daj mi dar straha Božjega, da se čuvam grijeha, bojeći se uvrijediti Boga iz sinovskog poštovanja prema Božjem Veličanstvu.