U Vatikanu se 10. i 11. studenog održao susret volontera na kojoj sudjeluju članovi karitativnih organizacija iz 25 zemalja. Nešto više od 160 sudionika iz različitih volonterskih udruga, sudjelovalo je i u raspravama su nastojali pronaći najbolji način kako pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

„Ideja se zapravo rodila u EU kada su 2011. proglasili godinom volontera. Razgovarao sam sa Svetim Ocem i odmah je predložio da organiziramo ovaj susret kako bi ohrabrili mlade ljude da pomažu siromašnijima od sebe“, izjavio je kardinal Robert Sarah, predsjednik vijeća „CorUnum“.

Tijekom susreta raspravljalo se o mnogim temama, a posebna pažnja posvetila se svakodnevnim izazovima volonterskih udruga. U ime Europske komisije u raspravama je sudjelovala Kristalina Goergijeva, a kraju konferencije volonterima se pridružio Sveti Otac čime je službeno susret i završio.

U raspravama su sudjelovali i volonteri Caritasa – najveće katoličke karitativne organizacije koja broji više od 625,000 članova, a kardinal Sarah nada se povećanju broja članova nakon susreta, posebno nakon papinog govora.

„Katoličke dobrotvorne organizacije vođene su vjerom. Primarna ideja jest dati energiju i ljubav svakome baš kao što je Krist činio. Volonteri ne pomažu zato što imaju viška vremena, to je njihova misija – misija davanja po uzoru na Krista. Mislim da će se već slijedeće godine povećati volontera – da će sve više ljudi posvetiti vrijeme onima koje je najpotrebnije“, naglasio je kardinal Sarah.

http://svetamatislobode.hr/zelim-pomoci

Za vrijeme održavanja susreta, Crkva je slavila blagdan Sv. Martina za kojeg Sveti Otac kaže da je „živi dokaz milosrđa“.

Susret pape Benedikta XVI. s predstavnicima katoličkih volontera Europe

- link -

Izvor: Pastoralmladih.hr