Prošlu nedjelju, 16. listopada u našu župu u posjet došli su Hrvati iz Vojvodine.

Nakon puta, hodočasnici su došli u Agape Jedro gdje ih je ugostila mlada Jedro ekipa te im  priredila malu okrijepu.

Nakon druženja, gosti su otišli u obilazak svetišta gdje im je don Stjepan pokazao unutrašnjost ovog veličanstvenog hrama. Posebice su bili impresionirani kenotafom. Susret je završio zajedničkom slikom vojvođanskih Hrvata i mladih.

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata osnovana je 28. prosinca 1991. godine u glavnom gradu Hrvatske, kada su Hrvati u velikom broju bili prisiljeni napustiti svoj zavičaj u kojem su stoljećima živjeli kao autohtono stanovništvo i svoje utočište pronaći u matičnoj državi, Republici Hrvatskoj. Za vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku doselilo se oko 45.000 Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.

Zajednica  protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata osnovana je s temeljnim ciljem organiziranja raznih oblika pomoći doseljenim Hrvatima u tim najtežim trenucima njihove povijesti, ali i namjerom očuvanja, promicanja, razvitka i unapređivanja tradicijske baštine Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, kao i vlastitog kulturnog identiteta u širokoj lepezi bogatog mozaika hrvatske kulture.

Razlog posjeta Zajednice je bila proslava 20. obljetnice postojanja koju su i proslavili u KD Vatroslav Lisinski uz prigodan tamburaški i folkorni program.