Pod geslom „Graditelji kraljevstva nebeskoga“ Pokret salezijanske mladeži organizirao je 8. i 9. listopada nacionalni susret mladih iz središta u kojima djeluju salezijanci i sestre Kćeri Marije Pomoćnice.

Susretu se odazvalo oko 250 mladih. Domaćin skupa bila je župa Marije Pomoćnice na Knežiji (Zagreb).

Cilj susreta je da mladi prodube kršćansku i salezijansku duhovnost, da prodube svoje znanje o salezijanskim temama i da se međusobno bolje upoznaju i dobro zabave.

Sudionike je u multimedijalnoj dvorani škole „Matija Gubec“ pozdravila nacionalna koordinatorica Antonija Klobučar zahvalivši ravnateljici škole, gđi Ljiljani Klinger za ustupljeni prostor: učionice, kuhinju, dvorane, i svima ostalima koji su sudjelovali u pripremi programa.

Župnik domaćin, don Pejo Orkić uputio je prisutnima pozdrave i poticajne riječi uz don Boscovu misao: „Hodajmo s boje noge po zemlji, ali srce neka stanuje u nebu.“

Treći pozdrav mladima uputio je don Ivan Šibalić provincijalni povjerenik za pastoral mladih i zvanja. Prisutnima je svratio pozornost na činjenicu da susret po prvi puta u cijelosti pripremaju, organiziraju vode i animiraju sami mladi, na čelu s Antonijom Klobučar koja ih je stoga prva pozdravila. Zatim je pobliže objasnio geslo susreta „Graditelji kraljevstva nebeskoga“ ispisano na majicama i na mnogim vidljivim mjestima. „Kraljevstvo nebesko nije mjesto ili prostor nego stanje u odnosima među ljudima i s Bogom, stanje kakvo je sam Bog zamislio i želio, stanje koje nastaje kada se vrši volja Božja. U tom smislu će i salezijanska duhovnost biti glavna tema vaših susreta koji će ovo popodne započeti u radu po grupama“, rekao je don Ivan.

Kada se na zidnoj slici pojavio prizor iz don Boscova sna s velikom lađom za čijim kormilom je stajao papa, a lađa je na burnom valovlju pristajala između dva stupa: Marije i Euharistije, don Ivan je objasnio četiri osobine salezijanske duhovnosti, a to su:

  1. Pobožnost prema Mariji,
  2. Euharistija,
  3. tipično salezijanski odnos prema papi i poglavarima crkve,
  4. te duboka kršćanska radost.

Temelj  prave čovjekove radosti jest osjećaj da je u miru s Bogom. Ta radost ne dolazi izvana, nego iz čovjekova srca, iz duše. Okolnosti mogu obilovati poteškoćama, ali čovjek povezan s Bogom i tada može biti radostan i širiti životni optimizam.

Tri su razine kojima su se promicali glavni sadržaji susreta: formativna, duhovna i zabavna.

Formativna je slijedila glavnu temu kao cilj, a četiri vida salezijanske duhovnosti kao put kojim se cilj postiže. Tema je temeljito obrađivana u grupnom radu u interaktivnim radionicama, koji je animiralo 12 predvoditelja. Zajednica iz Rijeke pripremila je formativne radionice, knežijanska zajednica je jamčila logističku podršku, splitska animaciju rekreativnih trenutaka, dok je zajednica iz Žepča animirala jutarnju molitvu i dijelove sv. Mise na karaju susreta. Prigodom pozivanja na Svjetski susret mladih u Madridu, prisutnima su ponuđena svjedočanstva i iskustva Salezijanaca suradnika Vjeke Katića i Ive Nikolić sa Svjetskih susreta mladih u Kölnu i Sydneju.

Duhovni sadržaji susreta bili su: klanjanje koje je uvečer prvoga dana vodio studentski kapelan don Damir Stojić uz animaciju zbora „Marija Pomoćnica“, zatim jutarnje molitve i pokorničko bogoslužje drugoga dana u animaciji asistenata Ivana Terzea i Davida Leskovara te završno euharistijsko slavlje kojemu je, u koncelebraciji nekoliko svećenika salezijanaca, predsjedao provincijalov zamjenik don Anto Stojić. Misu je kreativno animirao zbor Ivan Pavao II. Zabavni se program sastojao od predstava, filmova koje su snimali sami mladi, igara, banseva, plesova i ostalih oblika mladenačke spontanosti, kao i himne susreta, preuzete s Don Bosco festa 2009., autorice s. Zrinke Majstorović, koju su mladi rado pjevali.

Valja spomenuti da su ovogodišnji Susret salezijanske mladeži uveličali i posebni gosti: sestra Runita Borja, FMA, članica Povjerenstva za pastoral mladih sestara Kćeri Marije pomoćnice na razini družbe; Majda Pangeršič, povjerenica za pastoral mladih Slovensko-hrvatske provincije "Marija Pomagaj z Brezij"; David Viagulasamy, predsjednik francuskog PSM-a; Blažka Merkac, predstavnica slovenskog PSM-a.

GALERIJA SLIKA