Dragi župljani i dragi mladi,

bliži nam se 8. prosinac, svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, ali i 176. rođendan Oratorija koji se slavi u cijelom svijetu! Proslavite s nama ovaj izuzetno značajan dan za cijelu Salezijansku družbu svetom misom u 19 sati, nakon koje slijedi svečana akademija – predstavljanje mnogih grupa koje djeluju u našem Oratoriju, a očekuju vas i brojna iznenađenja. U videu ispod možete pogledati kako je proslava izgledala prošle godine.

ROĐENDAN ORATORIJA 2016

Svete mise:

Sveta Mati Slobode: 6, 10.30 i 19 sati

Crkva Duha Svetoga: 6 i 18 sati

[KAKO JE NASTAO ORATORIJ]

8. prosinca 1841., na svetkovinu Bezgrešnog začeća Marijina, rano ujutro Don Bosco se upravo pripremao za sv. misu oblačeći misno ruho. Sakristan Josip Comotti, ugledavši u kutu nekog dječaka, pozove ga da ministrira. No, on mu odgovori kako ne zna jer nikada nije ministrirao. Sakristan se razbjesni i štapom poče udarati sirotog dječaka po leđima i glav, na što dječak nagne u bijeg. U tom trenutku, vidjevši taj prizor, Don Bosco povika na sakristana i naredi mu da smjesta pozove dječaka natrag, braneći ga i rekavši da se radi o jednom njegovom prijatelju. Po završetku mise Don Bosco je popričao s dječakom i saznao njegovo ime i njegovu priču. Zvao se Bartolomej Garelli i ono što je istinski želio jest upravo pronaći jednog dobrog prijatelja kojemu se obratiti za pomoć kako bi mogao naučiti neke osnovne stvari za život i podučiti ga o vjeri. Don Bosco nam o tom susretu svjedoči u svojim “Uspomenama iz Oratorija”:

„Ustao sam i načinio znak križa za početak. Govorio sam mu o Bogu Stvoritelju i razlogu zbog kojeg nas je stvorio. Potom zajedno izmolismo jednu Zdravo Mariju […] Tom mom prvom mladom prijatelju uskoro se pridružiše i mnogi drugi. Tada sam izravno iz iskustva naučio da ti dječaci koji žive na ulicama, ako pronađu nekoga tko im je naklonjen, tko se za njih brine, pomaže im nedjeljom, nastoji ih zaposliti kod poštena poslodavca i posjeti ih koji put ti­jekom tjedna – počnu živjeti časnim životom zaboravljajući prošlost te postanu dobri kršćani i pošteni građani. To je bio početak našega Oratorija, koji je po Gospodnjem blagoslovu tako napredovao kako prije toga zasigurno ne bih mogao ni zamisliti.“