Naše malonogometne momčadi ove su sezone ostvarile sjajne uspjehe: prvo ćemo pohvaliti seniorsku ekipu koja se plasirala u 1. Katoličku malonogometnu ligu, ujedno osvojivši nagradu za Fair-play. U tom sastavu najviše su se istaknuli voditelj sportske skupine Mihael Siladi koji je proglašen najboljim igračem lige, dok je Toni Petrc najbolji golman 2. KMNL. Također, naše dvije krizmaničke ekipe su tri puta na turnirima Pastorala sportaša Zagrebačke nadbiskupije ‘Mihovil Magone’ završile na postolju, a isti uspjeh ostvarile su i na naša dva Dominik Savio Cupa. Dakle, ukupno šest medalja za naše krizmanike, a važno je i istaknuti da rijetko koja župa ima čak dvije krizmaničke momčad što je za svaku pohvalu. Također, vrijedi naglasiti da naše male odbojkašice (7. i 8. razred) imaju dvije bronce s dva održana turnira. Navedeni rezultati potaknuli su nas na razgovor s Mihaelom kako bi nam ispričao cijelu ovu župnu sportsku priču iz svog kuta:

- Ja sam animator ovdje već četvrtu godinu. Nakon svoje prve godine animatorstva, kad sam već bio dosta uključen u rad oratorija, don Ivan Terze, tadašnji voditelj oratorija, me zamolio bi li mogao biti voditelj sportske skupine, dakle voditi treninge za klince, voditi seniorsku momčad, organizirati sportske turnire u župi i slično. Naravno da sam prihvatio jer stvarno uživam u radu s djecom i mladima – priča nam Mihael u dvorištu naše crkve s medaljom oko vrata dok ga brojni župljani, neki bi čak rekli ‘fanovi’, s radošću pozdravljaju. Šalu na stranu, Mihael je ovdje dobro poznato lice u našem oratoriju, gdje se uvijek ističe s nevjerojatnim entuzijazmom i željom za radom, posebice u svojoj sportskoj domeni:

- U početku smo krenuli jako ambiciozno: otvorili smo klub MNK Dominik Savio za djecu od 3. do 8. razreda koji je tada brojio nekih 15-ak djece. Seniorska ekipa koju čine srednjoškolci, studenti i radnička mladež krenula je od 3. Katoličke malonogometne lige. Sad iz ove perspektive mogu govoriti o dosta velikim pomacima jer trenutno brojimo dvije kategorije mlađih uzrasta: jedna ekipa ima 18 igrača (3., 4. i 5. razred), a druga 17 (7. i 8. razred), te seniori kojih je 20-ak. Moram istaknuti svoja dva pomoćnika: Roka Špoljara koji vodi stariju djecu i Roka Kokana koji je trener najmlađih. Bez njihove pomoći bilo bi puno teže sve organizirati i posložiti.

S obzirom na njegovo veliko iskustvo na oratorijskom dvorištu, zanimalo nas je što za njega predstavlja oratorij:

- Oratorij je za mene mjesto susreta s prijateljima, mladima, salezijancima… A kroz sve njih mjesto susreta sa živim Bogom. U oratoriju je cilj odgojiti mladež, da rastu u vjeri kroz igru, molitvu, druženje i formaciju, a sve kako bi ostvarili onaj cilj za koji smo stvoreni, a to je spas duše. Mislim da je oratorij toliko privlačan brojnim mladima i djeci zato što je njegova temeljna karakteristika radost. Radost jer znamo da nas Bog ljubi i da smo stvoreni za svetost.

Što očekuješ od sljedeće sportske sezone, s obzirom na visoku letvicu koju ste si postavili ovogodišnjim rezultatima?

- Za sljedeću sezonu želim da nam se u našem MNK Dominik Savio poveća broj članova, a i otvoreni smo otvaranju novih sportova, no zasad postupno gradimo uvjete za to, s obzirom da se djeca već aktivno bave košarkom, odbojkom, i sl. Također, dosta je teško pozvati djecu da treniraju futsal. Svi na TV-u gledaju Messija i Ronalda i zbog njih žele trenirati veliki nogomet, ali nadam se da će prepoznati da je nama, uz izgradnju sportskih vještina, primarni cilj izgraditi kvalitetne i dobre kršćane, a tek onda sportaše.

Mihael završava drugu godinu na Pravnom fakultetu, a kad smo ga pitali gdje se vidi za pet godina, veoma jasno je odgovorio:

- Gdje se vidim iskreno nisam bas razmišljao previše, naravno da imam neke ciljeve, završiti Pravni fakultet, u skorijoj budućnosti ako Bog da osnovati obitelj, ostaviti dobro nasljeđe sportske skupine kao važnu granu aktivnosti u našem oratoriju, te kao katolik sudjelovati u izgradnji društvenog života. Naravno, do toga svega se dolazi postepeno, korak po korak rješavajući svakodnevne izazove, s nogama na zemlji i pogledom u nebo - zaključio je Mihael kojem svakako želimo da mu se izrečene želje i ostvare.

Autor: Marino Pleić

GALERIJA SLIKA