Završetak trodnevnice uoči proslave spomendana sv. Ivana Don Bosca obilježili smo svetom misom koju je predvodio don Josip Krpić, a glazbeno popratio zbor mladih. Svetoj misi je prethodila krunica u tijeku trećeg molitvenog dana velike devetnice sv. Josipu za nova duhovna i obiteljska zvanja.

Na zadnji dan trodnevnice salezijanska zajednica spominje se bl. Bronislava Markiewicza, poljskog salezijanca, ravnatelja instituta „Umjerenost i rad“ te osnivača dviju redovničkih kongregacija (muške i ženske grane) pod zaštitom Mihaela arkanđela poznate kao mihaeliti. Svoj život bl. Bronislav posvetio je napuštenoj djeci i mladima, nasljedujući Don Boscovu karizmu, kako bi im osigurao tjelesnu i duhovnu hranu. Otvara odgojnu kuću za siročad u kojoj više stotina napuštenih mladića pronalazi tjelesno i duhovno utočište. U život bl. Bronislava posve su pretočene su riječi sv.Jakova apostola koji u svojoj poslanici piše: „Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djelâ nema? Može li ga vjera spasiti? Ako su koji brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje pa im tkogod od vas rekne: »Hajdete u miru, grijte se i sitite«, a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, koja korist? Tako i vjera: ako nema djelâ, mrtva je u sebi. Inače, mogao bi tko reći: »Ti imaš vjeru, a ja imam djelâ. Pokaži mi svoju vjeru bez djelâ, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru. “(Jak 2,14-19) Upravo nam te riječi poslanice don Josip daje u središte za razmatranje i primjenu u vlastitom životu kako naša vjera ne bi bila mrtva, već je djelima milosrđa iznova potvrđujemo. Don Bosco je za života neumorno služio i pomagao svojim mladićima u njihovim duhovnim i tjelesnim potrebama premda je to sa sobom nosilo rizik nezahvalnosti dječaka, razočaranja i neuspjeha. Međutim ništa od toga ga nije moglo odvratiti od djelotvorne ljubavi niti bi ga loša iskustva spriječila da čini djela milosrđa. O dobrim djelima Don Bosco govori ovako: Nisam još sreo čovjeka koji bi se na času smrti tužio da je učinio previše dobra.” Pored naših nebrojenih racionalizacija, rizika gubitka lagodnosti i razočaranja osnažimo se riječima sv. Ivana Bosca znajući kako su dobra djela jedino blago koje sa sobom nosimo nakon smrti.

Nakon sv. mise uslijedila je studentska kateheza Don Damira na temu: “Don Bosco – snoviđenja i čudesa” i druženje u oratoriju. Don Boscova snoviđenja otkrivaju ga kao velikog mistika te u njima možemo nanovo osvijestiti veličinu Božjeg djelovanje, ali i težinu naših grijeha. U molitvi i klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom pripravimo se za proslavu blagdana našeg salezijanskog zaštitnika i izmolimo njegov zagovor.

Autorica: Ivana Kušić

Foto: Lucija Drašinac

GALERIJA SLIKA