Jučer smo započeli trodnevnu pripravu za blagdan sv. Ivana Bosca u našem svetištu Sveta Mati Slobode. Misno slavlje predslavio je župnik don Danijel Vidović, a glazbeno popratio naš zbor mladih „Davidias“.

Blagdan je svetog Tome Akvinskog, sveca koji je svoj život podredio Kristu i posvetio svoj život pišući i svjedočeći Krista. Nadajmo se da će Gospodin jednoga dana za svakog od nas moći reći da smo ga istinski nasljedovali i svjedočili, istaknuo je don Danijel na početku svoje homilije.

Sveti Toma je osobito naglašavao tri stvari: ljubav prema Bogu, ljubav prema čovjeku i ljubav prema stvorenome i upravo je i sveti Ivan Bosco gajio ove tri ljubavi, s naglaskom na ljubav prema mladićima i djevojkama koji su bili „gladni“ očinske ljubavi. Možemo reći da su ova dva sveca uistinu prepoznala svoju krsnu milost i posvetili život Bogu i čovjeku. Upravo na njihovim životima moramo se i mi nadahnjivati i tražiti smisao vlastitog življenja, nastavio je don Danijel.

Pozvani smo i mi prepoznati svoju krsnu milost i odvažiti se nasljedovati ju, bilo da smo roditelji, učitelji, svećenici, redovnici ili u nekoj posve drugoj službi. Naš poziv uvijek mora biti upućen prema drugome, prema onome do nas, prema slabijem, jedino tako ćemo uistinu odgovoriti na ono na što nas Bog sve skupa poziva. Don Bosco je uistinu prvo bio čovjek, znao je prepoznati što nedostaje toj mladoj duši koja mu je povjerena, znao je božansku ljubav njima darovati, ali znao im je darovati i očinsku i majčinsku ljubav. Zato i mi moramo znati darovati ljubav, ne smijemo biti škrti u darivanju ljubavi, trebamo prepoznati tko su oni među nama koji su gladni ljubavi, naglasio je.

Pozvani smo kao župna zajednica prepoznati na koji način možemo dati sebe drugima. Moramo znati upravo tu ljubav razliti na druge. Budimo prenositelji božanske ljubavi u ovome svijetu poput sv. Ivana Bosca, zaključio je don Danijel na koncu svoje homilije, te zamolio da molimo za nove svećenike kako bi radili na spasu duša, za svećenike koji će se nesebično brinuti za mlade.

Autorica: Ivana Markić

Foto: Marica Mikulić

GALERIJA SLIKA