„Tko god vrši volju Božju, taj mi je brat i sestra i majka“, kaže Isus u današnjem evanđelju koje nam je idealno poslužilo drugoga dana trodnevnice uoči blagdana sv. Ivana Bosca. Upravo je Don Bosco najbolji primjer takvog kreposnog života po uzoru na Isusa Krista.

Predslavitelj mise don Mario Bobić opisao nam je primjer svetosti kroz mladenačke godine Ivana Bosca koji je odrastao u siromašnoj obitelji, ali to ga nije spriječavalo da slijedi svoje ideale i želje. Mali Ivan je bio „lud“ za knjigom, uvijek željan znanja, ali nije imao novca za školovanje. Iz tog razloga je tek s 14 godina upisao prvi razred škole, a paralelno je radio po cijele dane kako bi mogao platiti školarinu, dok bi navečer prije spavanja učio sve dok ne bi utonuo u san od silnog umora. I tako čak 10 godina! Uspijevao je u jednom polugodištu proći i dva razreda, samo kako bi sustigao svoje vršnjake. Jedna zanimljiva zgoda odigrala se u učionici kada je zbog silne rastresenosti Ivan zaboravio donijeti knjige u školu. Profesor mu je naredio da pročita određeno gradivo, a Ivan je sve izrecitirao napamet, bez pomoći udžbenika! Nevjerojatno je kakvim ga je pamćenjem Gospodin nagradio za svoj silni trud i želju da vrši volju Očevu. Iako je zbog silnih obveza imao jako teško djetinjstvo, Don Bosco je na kraju svog života isticao kako tih 10 godina ne bi mijenjao ni za što.

Povezano s današnjim evanđeljem i Don Boscovim životom, nakon svete mise smo u novoizgrađenoj dvorani „Don Petar Šimić“ gledali Pobudnicu vrhovnog poglavara Salezijanske družbe don Angela Fernandeza “I ti budi svet” koja poziva upravo na svetost života u svakodnevici. Svetost nije rezervirana za nekolicinu posebno blagoslovljenih ljudi, već za svaku osobu i to je najveća i najvažnija poruka života Ivana Bosca koji je bio sasvim normalan dječak. Dječak koji se nije bojao slijediti svoje srce do kraja. Ivan je izgarao za Krista i činio sve u svojoj moći kako bi svoju volju podredio njegovoj, a plodovi su i više nego očiti. Njegov život može nam biti dobar „jamac“ da se i mi odvažimo na put svetosti na koji nas Gospodin poziva, svakoga posebno prema njegovim darovima i talentima. Nije smisao postati novi Don Bosco, već zračiti svojom autentičnošću i pustiti Bogu da nas vodi onom stazom kojom nas je on poslao.

Salezijanska družba broji 46 svetaca i blaženika – zašto i ti ne bi postao jedan od njih?

Autor: Marino Pleić

Foto: Dora Jutriša

GALERIJA SLIKA

POBUDNICA