Sve se više približavamo svetkovini Rođenja Krista Spasitelja, pa kako bismo dostojno pripravili svoja srca za rođenje Gospodinovo, održana je duhovna obnova koju je predvodio pater Marko Glogović, osnivač i voditelj pavlinskog Centra za nerođeni život “Betlehem”, a za predivan glazbeni ugođaj pobrinuo se slavljenički bend molitvene zajednice Božja pobjeda. U tijeku devetnice Djetetu Isusu, dok razmatramo otajstvo Kristova utjelovljenja i Njegov dolazak kao novorođenče, p.Glogović vodi nas na najbolji način, svjedočeći svojom gorljivošću posvećenost obrani života kroz razmišljanja, molitvu i klanjanje. U središtu duhovne obnove bilo je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu predvođenog u slici malog Djeteta Isusa koji nas poziva u zajedništvo i traži da Ga primimo u svoje srce istom onom ljubavi i zadivljenosti kao što primamo malo dijete u naručje. Krist koji je na svijet došao kao novorođenče, prošao je put čovjeka od samog početka, od začeća Djevice Marije po Duhu Svetome i time posvetio naše začeće i naše rođenje. Nepojmljivost veličine Božjeg milosrđa i otajstva Gospodnjeg utjelovljenja svjedoče i sveci mistici poput sv. Faustine Kowalske čije riječi „Isuse, uzdam se u Tebe“ pred nas p.Glogović više puta stavlja na razmatranje.

Pouzdanje i vjera ne poznaju ograničenja i pravo očitovanje vjere prepoznaje se tek u trenucima krize, kad nam nedostatnost razuma ne daje zadovoljavajući odgovor na uzroke naše tuge, trpljenja, straha ili nepravde. Koliko često padamo u napast misliti kako dobrim djelima koje činimo, religioznim činima ili molitvama zaslužujemo pravednu plaću života bez poteškoća i odvijanja po našim zamislima, zaboravljajući na Kristov sveti križ, otajstvo bez kojeg nema slave Uskrsnuća. Molitva nije alternativna metoda da bismo njome mogli zadobiti ostvarenje naših želja, već nam je neophodna kako bi došlo do preobrazbe srca, iscjeljenja koje dotiče svaki kutak našeg života u svoj punini. Pod teretima svijeta vrlo je lako pasti u beznađe, očaj, depresiju te nebrojene psihičke bolesti. Nemoguće je ne osvrnuti se na česte probleme ovisnosti, abortusa, psovki, svađi, prevara koje razdiru pojedinca i zajednicu. Molitva, post, sveta ispovijed i sveta misa, djela pokore i djela milosrđa načini su kojima jačamo svoju duhovnu spremu u ratu za dušu u kojem se svatko od nas nalazi. Zazovimo Gospodina u svoj život, neka se nanovo rodi u našem srcu te nas iscijeli i oslobodi svih okova grijeha koji nam otimaju slobodu djece Božje.

Duhovna obnova završila je zagovornom molitvom iscjeljenja u klanjanju pred Presvetim. Ne dopustimo da ovo još kratko adventsko vrijeme prođe, a da nismo pripremili srca za Gospodinov dolazak. Neka nas u svemu prati zagovor presvete Djevice Marije.

Autorica: Ivana Kušić

Foto: Filip Vukina/Nova Eva i Dora Jutriša

GALERIJA SLIKA