Na muci se poznaju junaci. Ova misao najbolje može opisati Vukovar i Škabrnju, te ih predstaviti kao gradove istinskih heroja kojih se svake godine prisjećamo 18. studenog u našoj Svetoj Mati Slobode. Euharistijsko slavlje u 19 sati predvodio je prečasni Marko Kovač, biskupski vikar za vjernike laike u našoj nadbiskupiji, potom je uslijedio prigodni koncert „Zapamtite Vukovar“. Svetu misu glazbom je obogatio naš župni Mješoviti zbor, a bilo je predivno vidjeti brojne ministrante koji su svojim služenjem kod oltara pridonijeli ovom veličanstvenom slavlju, kao i brojne goste iz hrvatske vojske, policije i ostalih grana kulturne i društvene sfere.

Prekrasnu propovijed izrekao je preč. mr. Marko Kovač, koju je kao pjesmu izrecitirao brojnim okupljenima koji su napunili crkvu do posljednjega mjesta. Svoje poetsko širenje Božje riječi započeo je razmišljanjem o patnji i tugi koja može slomiti čovjeka, ali nikad neće imati zadnju riječ. Naše misli moraju se početi stapati u molitvu kojom ćemo Gospodinu otvoriti svoja srca kako bi zacijelio naše rane. Isusovo uskrsnuće je radosna vijest koja nam govori kako smrt nije kraj, već da smo stvoreni za vječni život.

Nakon svečanog misnog slavlja uslijedio je glazbeni koncert u organizaciji Kluba veterana 148. brigade hrvatske vojske. Nastupili su brojni izvođači, poput Hrvatskog glazbenog društva Čarobna frula, vokalnog ansambla Jane i Klape Janjevo, koji su svojim izvedbama domoljubnih i duhovnih pjesama oduševili sve okupljene, dok je voditeljica cijelog večernjeg programa bila poznata Lejdi Oreb. Skladna izmjena ugodne melodije naših glazbenika i inspirirajućih rečenica Lejdi Oreb bio je pun pogodak za potpuno poniranje u dubinu i srž razloga našeg okupljanja. Posebno bih volio istaknuti misao kako junaštvo Vukovara može biti uzor cijelome svijetu. Mogli bismo se zaustaviti samo nad ovom rečenicom. Ne trebamo niti ići tako daleko. Vukovar može biti uzor svima nama okupljenima koji smo blagoslovljeni darom života, upravo zahvaljujući braniteljima koji su dali svoj život za nas i našu domovinu. Kako živimo svoj život? Ili bolje rečeno – za koga ga živimo? Nemojmo uzaludno protratiti svoj život već hrabro krenimo putem Krista, poput naših heroja.

Naše obilježavanje pada Vukovara i Škabrnje nije neki sjetni pogled u prošlost pun žalosti i tuge. Ne, to je temelj na kojem gradimo svoju budućnost, kao što je i naglašeno tijekom ove večeri. To je veoma važno za naglasiti. U našim braniteljima imamo uzore koje možemo i trebamo nasljedovati. Njihova žrtva postala je neizbrisiv trag hrvatske povijesti koja nam može biti temelj i putokaz gradnje vlastite budućnosti. I zato – vjerujemo u tebe, zemljo naša Hrvatska!

Autor: Marino Pleić

GALERIJA SLIKA