Zavjetna crkva Sveta Mati Slobode uz vodstvo salezijanaca iz dana u dan okuplja i ispunjava srca sve više ljudi, osobito mladih. Vjerujemo da bi i srca branitelja koji su dali život za našu slobodu bila ispunjena da vide nebrojene plodove crkve koja je posvećena upravo njima. Mjesto je to ljubavi, mira, veselja i sigurnosti.

U subotu, 10. studenoga nastavili smo trodnevnu pripravu za blagdan posvećenja našeg svetišta uz misno slavlje koje je predvodio don David Leskovar, župni vikar Župe Marije Pomoćnice na Knežiji i ravnatelj Oratorija Don Bosco, u  koncelebraciji s don Damirom Stojićem i don Mariom Bobićem te uz pratnju zbora mladih ,,Davidias“.

Isusova misao iz današnjeg evanđelja: ,,Steknite si prijatelje od nepoštena bogatstva…”, jedna je od najčudnijih u Svetome pismu. Za njeno razumijevanje nužno se vratiti korak unazad na prispodobu koja govori o slugi koji potkrada svoga gospodara. U trenutku kada mu gospodar odluči dati otkaz, sluga zove sve dužnike i otpušta im dugove. Isus nas poziva da nam taj sluga, taj prevarant bude primjer. Isus ne hvali njegov grijeh i nepoštenje nego nam ga daje za uzor osobe koja brine o svojoj budućnosti, objasnio je don David. 

Nadalje, don David govori, gledajući kroz prizmu duhovnog svijeta, kako se nepošteno bogatstvo u evanđelju odnosi na sve ono što mi posjedujemo: talente, sposobnosti, materijalne stvari. Isus želi da tog slugu pratimo u njegovom žaru i ludosti za budućnošću. To je Don Bosco zvao ,,spas duša”. U jednom trenutku rekao je da će za spasenje svoje duše i duše onih koji su mu poslani čak potražiti mišljenje i od samoga đavla. Moramo dati sve od sebe kako bismo spasili svoju dušu, kako nam ta misao i želja za spasenjem ne bi bila sekundarna.

U studenome, kada se pripremamo za slavlje Svete Mati Slobode, misao nam ide na sve one koji su pokojni. Prisjećamo se svih naših poginulih branitelja koji nisu kalkulirali koliko će od sebe dati nego su bili spremni dati ono najvrijednije što su imali – svoj život. Neka nam oni budu primjer da u životu ne kalkuliramo nego da budemo svjesni kako sve što posjedujemo pripada drugima

Na kraju homilije upozorio nas je kako je bogatstvo uvijek bilo znak Božjeg blagoslova i kako Isus ne osuđuje bogatstvo nego siromaštvo koje je grijeh bogataša, a to je ne uočiti siromaštvo naših bližnjih. Kada vidimo brata ili sestru koji su u potrebi, dužni smo iskoristiti naše bogatstvo i pomoći. Uputio nas je Isusu kako bismo spoznali koje je naše bogatstvo, a zatim primijenili to bogatstvo za stjecanje prijatelja koji će jednoga dana biti oni koji će nas uvesti u kraljevstvo nebesko. 

Približavamo se 27. obljetnici pada Grada heroja, stoga je po završetku misnog slavlja svoje svjedočanstvo održao gosp. Vilim Karlović, jedan od sedmero ljudi koji su preživjeli Ovčaru. Održao je potresno svjedočanstvo, naglasivši kako Vukovar i Domovinski rat nisu bili samo patnja i tuga nego i Božja pobjeda. Izdvojio je jedan događaj koji se zbio na Veleprometu kada je skupina zarobljenika molila, a srpski vojnik, vidjevši ih, kazao svojim suborcima: ,,Pogledajte ih kako se mole, mi ovaj rat ne možemo nikako dobiti.“ Gosp. Karlović nastavio je, rekavši kako je tada cijeli hrvatski narod molio te je papa Ivan Pavao II. pozvao cijeli svijet da mjesec dana moli za Hrvatsku, a Domovinski rat uistinu je bio sveta Božja stvar koju bez Njega nikada ne bismo dobili. Svetište Sveta Mati Slobode sagrađeno je na mjestu gdje je taj hrvatski narod molio za vrijeme ratnih godina i zato se uistinu radujmo blagdanu njegovog posvećenja.

Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!

Autorica: Marija Potkrajčić