Suvremeno doba prožeto je brojnim negativnim trendovima koji postepeno zahvaćaju ili su se već nastanili u našem društvu. Ljudi prihvaćaju određene ponude, možda često i nesvjesni njihovih opasnosti. Iz tog razloga veoma je ohrabrujuće da se javljaju programi kojima se mlade nastoji osvijestiti o ispravnim vrednotama kako bi one bile njihov životni smjerokaz. Jedna od njih je i molitveno bdjenje Holywin koje se u srijedu 31.10. s početkom u 20 sati održalo u našoj crkvi. Bogati program sastojao se od kateheze i klanjanja koje je predvodio don Damir Stojić, a glazbom popratila zajednica Božja pobjeda.

Pojašnjavajući smisao svetkovine Svih Svetih, don Damir je istaknuo primjer svetog pape Ivana Pavla II. koji je brojnim kanonizacijama na svojevrstan način normalizirao svetost. To je opći poziv svakog kršćanina i sasvim redovna stvar. Iako su kroz povijest postojali brojni sveci koji su podnijeli mučeništva („crveno“ mučeništvo), postoje i brojni primjeri svetaca koji nisu završavali okrutnom smrću. Njihova svetost sastojala se od svakodnevnog sjedinjenja s Isusom Kristom. Za mlade je svakako blizak primjer blaženog Pier Giorgia Frassattija, mladog talijanskog laika, koji je svoju redovnu i običnu svakodnevicu prožeo svojim izvanrednim načinom života ispunivši ga brojnim dobrim djelima i istinskim služenjem. I zaista, Gospodin nam stavlja na životni put brojne prilike upravo kako bismo postali sveti. Nakon nagovora izmoljene su litanije Svih svetih, potom je uslijedilo klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom Sakramentu u kojem je Božja milost, uvjeren sam, dotaknula srca prisutnih. Na osobit način molilo se za dar ljubavi kako bi ona mogla prodrijeti u naša srca. Po završetku bdjenja druženje se nastavilo u prostorijama Oratorija.

Svetkovina Svih svetih idealna je prilika da svatko propita svoju savjest i vidi koja su područja u kojima možemo rasti u krepostima. Sveci su primjer da se, bez obzira na težinu vremena, može svakodnevno zauzeti stranu dobra.

Svi sveti, zagovarajte za nas kod Gospodina kako bismo jednog dana i mi bili sudionici vječne radosti!

Autor: Hrvoje Fabrični

Foto: Andrea Pušelja

GALERIJA SLIKA