Hodajući s tobom Isuse kroz kvart osjetila sam potpunu radost, osjetila sam kako progovaraš u svakom trenu svakoj osobi prisutnoj, ali i onoj skrivenoj iza svoja četiri zida. Osjetila sam Isuse kako dotičeš, kako liječiš, kako prolaziš kroz svaki dio našeg kvarta, osjetila sam Isuse kako ga grliš i pružaš mu jedan sasvim novi izgled, pružaš mu jednu sasvim novu dimenziju. Promatrajući ljude koji potiho izlaze iz svojih stanova, te one koji poskrivečki gledaju kroz prozor, osjetila sam Isuse kako te traže, osjetila sam kako su izišli jer su te i oni žedni. Dok si lagano išao korak po korak, ljudi su bili drugačiji, puno otužnih lica pretvorilo se u ozarena i radosna lica. Posebno je bilo dojmljivo gledati one starije osobe koje su izišle van i naklanjali se Tebi, noseći u ruci krunicu, razgovarajući s tvojom i našom Majkom došli su k tebi. Vjerojatno su osamljeni u svojim stanovima čekali da prođe još jedan dan njihova života. Možda i ne znajući da je Tijelovo jer im nitko nije javio ili su negdje to potisnuli u sjećanju, čekali da prođe još jedan njihov savim običan i turoban dan.  No ovaj put si ih ti iznenadio jer su dočekali Tebe, dočekali su da im Ti prođeš ispred doma ponovno ulijevajući nadu, pokazujući im da nisu sami, grleći ih i tješeći njihovu starost. Pohrlili su ti u susret i svoju tugu pretočili u radost. Bilo je divno Isuse gledati kako se mijenja izraz na licima ljudi, posebno na onima koji su te isprva istrčali izrugati, ali onda su osjetili da te i oni traže, da i oni negdje u srcu žeđaju za tobom.

Kako iskazati ono doživljeno u nekoliko rečenica, pitam se od sinoć, ali znam da su svi oni prisutni to zasigurno osjetili i da znaju o čemu pišem. Ti koji si rekao da si s nama u sve dane do svršetka svijeta još jednom si nam pokazao da si stalno s nama, a da smo mi ti koji smo daleko, da smo mi ti koji bježimo od tebe i ne želimo ti prići. No, ti si sinoć odlučio proći korak po korak kroz te ulice ponekad pune mraka i donijeti svjetlo, odlučio si reći da si s nama i da nas nikada nisi napustio. Hvala ti Isuse što si prošao sinoć i zagrlio svaku osobu, pokazao joj da si ti jedino svjetlo koje raspršuje tamu, pokazao da si ti jedina vatra koja otapa led oko srca, da si ti jedina Ljubav koja je vječna, Ljubav koja nikad ne prestaje. Hvala ti što si ti Kruh Života, od kojega nikada nećemo ogladnjeti, hvala ti što si ti Piće Života od kojega nikad nećemo ožednjeti.

Kruše Života u nama se nastani, ostani zauvijek tu! Daj da čeznemo iz dana u dan za tobom, tražeći tebe u našim svakodnevnicama, tražeći tebe u mračnim stanovima našeg srca. Daj Gospodine da se i sutra sjetimo kako ti prolaziš svaki dan kroz naš život govoreći nam da si s nama, ulijevajući nam nadu, vraćajući nam osmijeh na lice. Molim te Gospodine da svi koji su žedni i gladni dođu tebi – jedinom Kruhu Života.

Autorica: Ivana Markić

Foto: Stipe Renić

GALERIJA SLIKA

VIDEO