Počela je naša trodnevna priprava za blagdan župe! Sveto misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, a glazbom i pjesmom uzveličao Mješoviti zbor.

U nedjelju ćemo proslaviti silazak Duha Svetoga nad apostole kojim ujedno obilježavamo i rođendan cijele naše Crkve. Kad tome pridodamo i činjenicu da naša župa nosi ime upravo po Duhu Svetome, postajemo svjesniji važnosti ovoga dana koji nas poziva da malo zastanemo na trenutak. Gradski užurbani mentalitet stalno nas tjera na nekakvu aktivnost, ali Isus je odlučio da malo ‘stanemo na loptu’ i osvrnemo na svoj život, ističe vlč. Valentić u svojoj propovijedi. Potrebno je da zahvalimo Bogu na svakoj situaciji u kojoj nas je blagoslovio, čuvao i prebivao s nama. Takav stav zahvalnosti krijepi našu dušu i pomaže nam da hodimo zajedno s Gospodinom. Isto tako, skorašnji blagdan je i poziv na zajedništvo. Ali ne bilo kakvo zajedništvo, već ono koje je utemeljeno u Bogu, a ne na zajedničkom neprijatelju kao što su se u prvom čitanju farizeji i saduceji ujedinili protiv Pavla. Također, naše zajednice i odnosi trebaju proizlaziti iz ljubavi i žrtve, a ne samo iz nekog koristoljublja, užitka i zajedničkog interesa. Takvi odnosi brzo propadnu i nemaju dugotrajan značaj.

Prvenstveno, blagdan Duhova trebamo shvatiti kao poziv na poslanje. Ljepotu života s Bogom trebamo dijeliti s drugima, ali to ne znači da trebamo ljudima stalno ‘pametovati’ i dosađivati svojim govorima. Naravno, treba i govoriti o Bogu, ipak posebno je potrebno naviještati Isusovu riječ kroz radost koja proizlazi iz zahvalnosti i služenja drugima. Bog ne očekuje da budemo savršeni niti to traži od nas. Zapravo, postoje ljudi koji se pouzdaju u sebe i oni koji svoj život stavljaju u Božje ruke. Molimo u ovoj trodnevnici da ‘promijenimo naočale’ kroz koje promatramo svoj život i da obasjani Božjom ljubavi hrabro kročimo na našem putu svetosti.

Autor i foto: Marino Pleić

GALERIJA SLIKA