Ove subote došli smo neposredno pred sami blagdan naše župe, što se u našoj crkvi prikladno obilježilo dvostrukim duhovnim slavljem. Povodom posljednjeg dana trodnevnice za blagdan Duhova misno slavlje u 19 sati predvodio je velečasni Odilon Singbo, kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Istaknuo je zanimljivost, ali i opasnost naziva “Duhovi”, obzirom da slavimo samo jedan Duh, točnije božansku osobu – Duha Svetoga. Riječ je o potrebi da se naglasi važnost Duha Svetoga tako da se slavi kroz tri dana, počevši s bdjenjem večer prije samog blagdana i sa završetkom na sljedeći dan – slično kako se obilježava i blagdan Uskrsa, od Uskrsnog bdjenja do Uskrsnog ponedjeljka.

Čovjeka današnjeg vremena uglavnom karakterizira sebičnost, obzirom da smatra da može uspjeti bez Onoga koji mu je podario život. Takav čovjek ne razumije da, isključivo svojim naporom, može ostvariti tek trenutni, privremeni uspjeh, dok je trajni uspjeh nemoguće ostvariti bez Boga. Dodatno, za potpuno predanje Njemu nezaobilazna je predanost Duhu Svetomu. Međutim, Duha Svetog zanemarujemo te se čak ne znamo ni zahvaliti na Njegovim darovima koje imamo priliku svakodnevno uživati, kao što su naš sluh, vid, govor, pa i sama prilika što smo živi i što se nalazimo na ovom mjestu. Da bi predočio Njegovu ključnu ulogu za nas, velečasni Odilon usporedio je Duha Svetog s vodom koju svakodnevno tražimo, a uz to nas je podsjetio na kreposno djelovanje vode na žednog čovjeka koji je naišao na izvor. Prisutne vjernike potaknuo je na promišljanje o tome što sve Duh Sveti čini u našim životima i na ispitivanje tko je On za nas, tko je On u našim životima.

Slavlje se nastavilo u 21 sat u obliku duhovnog bdjenja kao početak proslave blagdana Duhova. Bdjenje je započelo misnim slavljem koje se odnosilo na naredni dan, zbog čega su misna čitanja bila ista nedjeljnima. Nakon mise uslijedilo je klanjanje koje je predvodio don Damir Stojić, uz glazbenu podlogu molitvene zajednice Božja pobjeda. Okupljeni vjernici imali su priliku čuti svjedočanstvo Petra i Ane Buljan, članova Božje pobjede, koji su podijelili svoje iskustvo i opisali svoj životni susret s Duhom Svetim.

Autor: Mario Stipčić

Foto: Paula Zujić

GALERIJA SLIKA