Svjetsko prvenstvo za sedme i osme razrede u nogometu održalo se 4. i 5. svibnja, uoči blagdana sveca zaštitnika našega Oratorija, a okupilo je 12 reprezentacija. Podijeljeni u skupine, spremno su dočekali petak te se od 20h mogao osjetiti žar kakav samo veliko prvenstvo može priuštiti. Uz utakmice otvaranja skupina, iskoristila se prilika i za zasladiti se uz palačinke, što su svi igrači željno dočekali. Uz malu smetnju kiše, uspješno smo završili večer te najavili sutrašnji program.

U subotu se krenulo od ranoga jutra te su se uz utakmice, u opuštenoj atmosferi, igrači odmarali uz stolni nogomet, stolni tenis, playstation, ali i promatrali svoje protivnike. Završivši prvu fazu natjecanja po skupinama, napravili smo pauzu za ručak, a uz nogomet savršeno prianja roštilj, što su naši volonteri vrijedno spremali. Druga faza natjecanja krenula je poslije ručka te su utakmice postale napetije jer se vodila direktna borba za polufinale Svjetskoga prvenstva. Reprezentacije Rusije, Danske i Francuske su gotovo i prije zadnjeg kola druge faze uspjele izboriti polufinale, no velika bitka se odvijala za četvrtog putnika među četiri najbolje momčadi, što je bila zadnja utakmica drugog dijela natjecanja, a to je Iran – Saudijska Arabija. Iranci su imali bodovnu prednost, poveli su 1:0 te se činilo da su sigurni polufinalisti, ali igrači Arabije se nisu predavali te su u zadnjim sekundama utakmice poveli s 2:1 i otišli u polufinale.

Nakon te faze natjecanja, odigrala se i revijalna utakmica između animatora i igrača koji su ispali u prvom dijelu natjecanja, što su kroz dobru zabavu pobijedili animatori. Došlo je vrijeme mise te smo uzeli predah i sačekali veliku završnicu koja je počela u 20h, polufinala Rusije i Saudijske Arabije i Danske i Francuske. Znajući da je puno toga na kocki, reprezentacije su oprezno igrale te su utakmice završene tijesnim pobjedama Rusa, tj. Danske. Treće mjesto je odnijela ekipa Francuske, dok se u finalu vodila nevjerojatna borba, gdje je nakon dva poluvremena i jednog produžetka na semaforu bilo 0:0, što je značilo da nas čeka izvođenje penala. Nakon 6. serije, Rusi su bili precizniji i s jednim golom razlike zasluženo odnijeli titulu pobjednika prvenstva bez ijednog poraza na turniru, a Danci su se zadovoljili 2. mjestom. Saudijska Arabija je zbog svojeg pristupa igri, prema sucima i drugim igračima osvojila Fair-play nagradu koja im je, uz trofej i medalje, donijela bon za pizzeriju, a njihov igrač je odnio i titulu najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva.

Igrači i gledatelji iskazali su veliko zadovoljstvo turnirom, mnogi već traže novi turnir, a ispunjenost je prisutna kako u igračima, tako i u animatorima. Sretni smo jer smo za jedan vikend donijeli Prvenstvo u naše dvorište, koje je u mnogima probudilo nogometni žar, a i najavilo nogomet kroz sljedeće, ljetno vrijeme, u Oratoriju navečer. Dođite i igrajte s nama!

                                                                                                            Autor: Mihael Siladi

Foto: Jelena Franić i Roko Špoljar

GALERIJA SLIKA