U nedjelju 20. svibnja središnje misno slavlje u 10:30 povodom proslave svetkovine Pedesetnice, koja je ujedno i naš župni blagdan, predvodio je velečasni Odilon Singbo, sveučilišni kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a u koncelebraciji su bili don Damir Stojić, don Ivan Marijanović te novoimenovani upravitelj župe don Danijel Vidović. Glazbeno je svetu misu obogatio Mješoviti zbor pod vodstvom Maruše Bartolić.

Nakon otpjevane Posljednice i naviještenog evanđelja, prigodnu homiliju je uputio velečasni Odilon. Apostoli su s Blaženom Djevicom Marijom bili zatvoreni u gornjoj sobi, najvjerojatnije dvorani Posljednje večere. Njihova je nutrina bila ispunjena nekom tjeskobom te su bili u strahu od Židova. Nevjerojatno je to poradi činjenice da su bili u neposrednoj blizini Gospodina, svjedočili mnogobrojnim čudesima, a čak im se i uskrsli Gospodin kroz 40 dana ukazivao. Upravo i u duhovnom životu svakoga od nas postoje brojni strahovi koji nas zarobljavaju, a napose pomisao na trenutak smrti. I upravo je ovaj događaj i silazak Duha Svetoga ključan događaj i kulminacija svega jer bez njega oni ne bi mogli napustiti prostorije i navještati Radosnu vijest. Kad Duh Sveti silazi, obuzima čitavog čovjeka, njegov duh, dušu i tijelo. Upravo je prisutnost Duha Svetoga u zajednicama pomoć da se razumijemo Božjim jezikom. Svatko od nas ima neku karizmu, ali naš nemar i nezainteresiranost na nadahnuća Duha Svetoga čine nas pasivnima. Veoma slikovito je velečasni Odilon usporedio brojne darove koje imamo s velikom svotom novaca koju smo dobili, a čuvamo je u banci do kraja života. Mi smo ti koji smo zakopali darove i bojimo ih se koristiti. Snaga Duha Svetoga je čudesna i ako želimo svoju vjeru živjeti u punini, moramo ga zazvati kako bi ušao u naše životne realnosti. Velečasni Odilon je posvjedočio na primjeru učenika škole u kojoj je radio, a koji su prije nastave molili himan Duhu Svetome o njegovoj nevjerojatnoj snazi. Nemojmo ga zakopati u bankama naših života jer on progovara našim savjestima da smo stvoreni za plemenito i dobro.

Stoga, draga braćo i sestre, otvorimo se spasonosnoj i milosnoj snazi Duha Svetoga kako bi on povio sve naše rane, uklonio sve strahove i ohrabrio nas da budemo autentični svjedoci zahvaćeni radošću uskrslog i proslavljenog Isusa Krista. Upravo je on „izvor i središte svetosti“, kako kaže Bazilije Veliki, „On daje svoje rasvjetljenje svakom razumnom biću da može spoznati istinu.“

Autor: Hrvoje Fabrični

Foto: Dijana Knežević

GALERIJA SLIKA