U petak, 18. svibnja, u sklopu trodnevne priprave za naš župni blagdan, Duhove, večernju svetu misu predvodio je vlč. Jakov Rađa, Povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i Promotor kršćanskih poziva Zagrebačke nadbiskupije.

Vlč. Jakov u svojoj nadahnutoj propovijedi istaknuo je dvojicu likova koje su čitanja pred nas stavila: sv. Petra i sv. Pavla. Pavao, koji je progonio kršćane i Petar, koji je zatajio Isusa, unatoč tome, postali su dva sveca najzaslužnija za izgradnji Crkve. Poput njih, i svi mi u svojim prijateljstvima, braku, poslu, imamo dva razdoblja: mladost, tj razdoblje prije sazrijevanja, u kojemu radimo po svome, a druge nastojimo promijeniti da nam odgovaraju,  i razdoblje mudrosti u kojemu nastojimo osluškivati i slijediti Božju volju te ljubiti ljude oko nas kakvi jesu. Taj se prijelaz očituje i u molitvi, u kojoj na početku nastojimo Boga nagovoriti na svoje planove, a kasnije se otvaramo njegovima. Ono što je ključno za to sazrijevanje je trenutak kojega je Petar danas doživio u dijalogu s Isusom.  Uskrsli Krist ga pita „ljubiš li me“ tri puta, sve dok konačno u njemu ne potakne osjećaj svete žalosti i iskrenoga pokajanja, podsjetivši Petra na njegovu izdaju. Vlč. Rađa naglasio nam je da naše greške i padovi nisu loši te mogu biti podloga za sazrijevanje u ljubavi. Međutim trebamo im, poput Petra, dozvoliti da se susretnu s Isusovim milosrdnim pogledom i opraštanjem, ne bismo li i mi postali milosrdni i naučili ljubiti.

Ne trebamo se sažaljevati, već trebamo iskusiti koliko je velika ljubav Isusova prema nama. Tek kada upoznamo Ljubav postajemo sposobni ljubiti. Tako je i Petar narastao do te mjere da mu Isus, za razliku od nekoliko poglavlja ranije gdje govori: „kamo ja odlazim, ti zasad ne možeš poći za mnom“, sada govori: „idi za mnom“.

Autor: Tomislav Kaurloto

Foto: Lucija Drašinac

GALERIJA SLIKA