Na svetkovinu Presvetog Trojstva, u zavjetnoj crkvi Sveta Mati Slobode, svetom misom zadušnicom za sve stradale u 11 sati proslavljena je 27. obljetnica formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana hrvatske vojske i Dana hrvatske kopnene vojske. Predvoditelj je bio generalni vikar Vojnog ordinarijata fra Marko Medo, a u koncelebraciji su bili vojni i policijski kapelani te novoimenovani upravitelj naše župe don Danijel Vidović. Liturgijskim pjevanjem euharistijsko slavlje uzveličali su članovi Mješovitog župnog zbora. Prisutni su bili i predstavnici građanskih vlasti i vojnih struktura.

U svojoj homiliji, fra Marko je istaknuo kako je hrvatski narod, iako brojem malen u odnosu na neke druge uspio sačuvati svoj identitet i kontinuitet, a sve zahvaljujući Gospodinu koji se zauzimao za svoj narod. Uspio je to unatoč brojnim poteškoćama i zahtjevima koji su bili postavljeni pred njega. Govoreći o tim turbulentnim razdobljima, rekao je da je upravo hrvatska vojska i njezino osnivanje sublimiralo sve ono najbolje i najplemenitije, a jedini kriterij raspoznavanja je bila spremnost polaganja svojih života za slobodu. Ustrojene Oružane snage bile su mala iskra prkosa i ljubavi kojim je zapaljen plamen koji je okupio cijelu našu naciju. Zbog brojnih žrtava svojih prethodnika današnje generacije imaju veliku čast i odgovornost. Potrebno je uvijek sačuvati spomen na sve pale koji su vođeni ljubavlju i hrabrošću ulazili u ratni vihor, ali puni vjere u Gospodina. Ukazujući na težinu tadašnjeg perioda, pročitao je dopis prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana, koji je ratnih godina pisao kardinalu Franji Kuhariću, tražeći ga pastoralnu skrb za vojnike. Baš ti vojnici kupovali su svete krunice i molili da ih se blagoslovi, a takve slike odaslane su u čitav svijet. Svi mi možemo učiti iz povijesti našeg naroda i biti svjesni čuda pobjede u ratu. Osim toga, hrvatski je narod bio pun pouzdanja u Božju providnost i vlastitu snagu. Homilija je zaključena citiranjem riječi iz Knjige Ponovljenog zakona: „Drži Božje zakone i njegove zapovijedi koje ti dajem danas da dobro bude tebi i tvojoj djeci poslije tebe; da dugo poživiš na zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje zauvijek.”

Nakon blagoslova uslijedilo je pjevanje hrvatske himne te procesija kojom se kroz crkvu uputilo do spomen obilježja Piete Croatice gdje je položen vijenac te su upaljene svijeće. Molitvu za sve hrvatske branitelje predvodio je fra Marko Medo. Na samome kraju može se reći kako je hrvatska pobjednička vojska poticaj koji nam ukazuje da je zajedničkom snagom moguće postići svaki cilj, a također neprestano u našim prisjećanjima treba biti neizmjerna zahvalnost za svaki pothvat naših branitelja koji su posebice u tim sumornim vremenima učinjeni. Nek nas na našem ovozemaljskom hodu trajno prati zagovor Svete Mati Slobode, majke i zagovornice koja nas je već pratila na našem putu prema slobodi i koja je najsigurniji put prema vječnoj slavi i našem Gospodinu.

Pokoj vječni daruj im Gospodine. I svjetlost vječna svjetlila njima. Počivali u miru Božjem!

Autor: Hrvoje Fabrični

Foto: Vojni ordinarijat u RH

GALERIJA SLIKA