Danas ću pisati o lijepoj gesti za vrijeme mise, koja se često, doduše nenamjerno, zloupotrebljava ili bolje rečeno, odvija se na neprikladan način. Znam da sam vam postao dosadan, ali opet moram reći – sve što radimo u crkvi za vrijeme Euharistije, trebamo to obavljati pobožno i dostojanstveno. Već čujem kako ljudi govore kad me vide: „Gle stiže pobožno i dostojanstveno.“ Neka, ali to je glavni princip našeg ponašanja u crkvi, bilo za vrijeme Euharistije, bilo kad se dođemo samo pomoliti.

Dakle, kod pružanja mira često se ponašamo suprotno tom načelu. Prije svega, treba znati da taj znak mira nije obvezan. U misalu lijepo piše da se taj znak mira može ispustiti ako svećenik smatra da ga se neće moći prikladno izvršiti. Papa Franjo čak je potpisao tekst „Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata“ koja je izdala uputu o tome pa ću ovdje donijeti ono što je Crkvi u Hrvata preneseno na  portalu bitno.net.

Tako piše sljedeće: „Kongregacija navodi da biskupi trebaju učiniti sve što je potrebno da se izbjegnu “zloporabe” poput:

– “uvođenje “pjesme za mir” što je nepostojeće u Rimskom obredu”

– “kretanje vjernika s njihovih mjesta kako bi s drugima razmijenili znak mira”

– “odlazak svećenika od oltara kako bi pružio znak mira vjernicima”

– korištenje znaka mira na misama za Božić, Uskrs, na krštenjima, vjenčanjima, ređenjima i pogrebima kako bi se izrazila čestitka ili sućut.

“Krist je naš mir, božanski mir, najavljen od proroka i anđela, donesen u svijet Njegovim pashalnim misterijem. Taj mir Uskrsloga je zazvan, propovijedan i širen slavljenjem sv. mise, kad obična ljudska gesta biva uzdignuta u domenu svetoga”, stoji u okružnici.

Mnoge od tih „zloporaba“ unijeli su sami slavitelji mise – svećenici – pa je red da i svećenici o tome progovore. Zborovođe trebaju znati da ne treba započinjati „pjesmu za mir“ kao neki uvod u pružanje mira. Imamo molitvu „Jaganjče Božji“ čiji zadnji zaziv završava riječju „daruj nam mir“. Mala digresija. Misal predviđa da se i više od dva puta, ako je to potrebno radi dužeg lomljenja hostija, može reći zaziv „Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se.“ Ipak, zadnji zaziv uvijek mora biti „daruj nam mir“. Mislim da su jasne ove upute „Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata“. Ako činimo suprotno, ne griješimo, ali upute su nam dane za, oprostite, ne mogu izdržati da ne kažem, za pobožno i dostojanstveno slavljenje liturgijskih čina.

don Josip Krpić