Vazmenim bdjenjem održanim na Veliku subotu s početkom u 21 sat završio je postepeni hod prema svetkovini Gospodinovog uskrsnuća. Bdjenje je predvodio pomoćni biskup zagrebački monsinjor Mijo Gorski u zajedništvu sa župnikom don Antom Vasiljem te ravnateljem zajednice don Damirom Stojićem uz prisustvo i ostalih svećenika salezijanaca.

Blagoslovom ognja te paljenjem uskrsne svijeće započela je Služba svjetla. Nakon što su zapaljene i svijeće ostalih vjernika,  donijevši na taj način  „svjetlo Kristovo“ u cijelu crkvu, prekrasni hvalospjev vazmenoj svijeći otpjevao je don Mihovil Kurkut. Starozavjetni odlomci iz Knjige postanka i Izlaska, Knjige proroka Ezekiela te psalmi podsjetili su nas na početak stvaranja te neprestanu Gospodinovu prisutnost i blizinu izabranom narodu kojem daje novo srce. Pavlova poslanica Rimljanima približila nam je stvarnost uskrsnuća kojom su naši životi dobili jednu novu dimenziju, a Markov evanđeoski tekst stavio je pred nas dolazak prvih žena na prazni grob te njihov susret s anđelom koji im je objavio radosnu vijest o Kristovu uskrsnuću. Prigodnom homilijom koju je uputio biskup Gorski završena je Služba riječi. U njoj je istaknuo da je uskrsnućem Bog pobjednik nad smrću i grijehom, a upravo bez te realnosti uskrnuća sve bi bilo uzaludno. Vrlo važna i obrabrujuća istina je da je Isus živ i da on može liječiti i raspetljati brojne zamršenosti koje postoje u našim životima. Međutim, upravo smo mi ti koji ne dopuštamo Isusu da nas dotakne i djeluje u nama. Ipak, ohrabruhuće je bilo vidjeti pristupanje brojnih vjernika sakramentu pomirenja, instrumentu Gospodinovog milosrđa, kojim su se dogodila brojna duhovna uskrsnuća. Potrebno je vjerovati da je svaka promjena moguća. Neophodna je molitva i rad, a Gospodinov blagoslov neće izostati. Nakon toga je uslijedila Krsna služba kojom su katekumeni pritjelovljeni mističnom tijelu Kristovu, postavši na taj način dio Božjeg naroda. Podijeljen je i sakrament potvrde pomazanjem njihovih čela uljem, čime se u njihove duše označio i utisnuo duhovni, neizbrisivi biljeg. Tim sakramentom usavršena je njihova krsna milost te su čvršće pritjelovljeni Kristu te ukrijepljeni s Crkvom. Euharistijskom službom svi pričesnici blagovali su Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo Gospodina našeg Isusa Krista, hrane koja je lijek za sve nas slabe i grešne. Posebice je taj trenutak bio milostan i značajan za katekumene koji su prvi put pristupili euharistijskoj gozbi. Liturgiju možemo smatrati jednim od vrela s kojeg možemo crpiti snagu i koja ima moć da istinski preobrazi naša srca.

Na samome koncu uslijedio je blagoslov jela, a riječ je uputio i naš župnik don Ante Vasilj. Zahvalni Gospodinu za sva dobročinstva i neizmjernu ljubav, na osobit način prikazujemo sve naše katekumene kako bi preporođeni snagom sakramenata njihovi, ali i naši životi bili živi znakovi uskrslog Krista.

Autor: Hrvoje Fabrični

Foto: Stipe Renić

GALERIJA SLIKA