Što izreći na Veliki petak? Kako opisati i kako objasniti tu cijenu našeg otkupljenja? Na Veliki petak suočeni smo s najvećom nepravdom, najtežim grijehom ikad počinjenim – razapeli smo svoga Stvoritelja, Gospodara svega svijeta („Da, iz zemlje je živih uklonjen, za grijehe naroda svog na smrt izbijen.“ Iz 53,8) Tu nema više riječi. Tu stojimo u tišini pred najvećim djelom ljubavi prema čovjeku – mukom i smrti Gospodina našega Isusa Krista.

Liturgiju Velikoga petka u 19h u crkvi Sveta Mati Slobode predvodio je don Ivan Alojzije Terze, a vokalno pratio veliki Mješoviti župni zbor. Obred se sastoji od tri dijela: Službe riječi, Klanjanja Križu i Svete pričesti. U svojoj propovijedi don Ivan nas je potaknuo da promislimo u kojim trenucima života i kakvim prilikama je svatko od nas poput Jude te zbog nečasnih razloga izdajemo Krista za propadljivo bogatstvo. U svojem opravdavanju grijeha i izdaje često želimo naći duboke razloge, nekad čak uzvišene motive i uvjerenja, dok je u pozadini svega prisutno idolopoklonstvo, srebroljublje i častohleplje kao kod Jude. Kad nam novac i bogatstvo postane idol i bog, tada svjedočimo najvećem zlu, ubojstvu Boga. Pa ako pogledamo danas što je pozadina tolikih zala, nasilja, ratova, prezanja ni pred čim, naći ćemo da je korijen isti onaj koji je osudio Krista na smrt na križu. No, s križem je i neizmjerno Božje milosrđe te se spašava svaki onaj koji u nj povjeruje.

Uslijedilo je Klanjanje Križu kao središnji dio liturgije. Pred križem jedino što možemo jest biti prisutni i pokloniti se. Ugledajmo se na Presvetu Djevicu Mariju, koja je pod križem prisutna do samog kraja („Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena.“ Iv 19,25). Idemo prema vrhuncu Vazmenog trodnevlja u kojem smo pozvani u tišini i sabranosti, molitvi i postu, razmatrati najveće otajstvo naše vjere. Ne bojmo se nositi svoje križeve, prikazivati ih i sjediniti s Kristovim te u njima prepoznati Božju prisutnost i neizmjerno milosrđe za spas duša.

Autorica: Ivana Kušić

Foto: Marino Pleić

GALERIJA SLIKA