Dopustimo da nas naše rane približe i dovedu Kristu kako bi On iscijelio naša srca i ozdravio nas za život vječni.

Zadnji dan trodnevnice započeli smo svečanim misnim slavljem u 19h koje je predvodio don David Leskovar, salezijanac čije ste djelovanje mogli zapaziti u Oratoriju Don Bosco na Knežiji, a misno slavlje animirao mješoviti župni zbor.

Približavajući se blagdanu sv. Ivana Bosca kao vrhuncu ove pripreme, Crkva nam daje Riječ Božju u čijem središtu je ozdravljenje. Evanđelje po Marku donosi dva ozdravljenja – ozdravljenje žene koja je bolovala od krvarenja te Jairove kćeri. Iako sažet u izrazu, evanđelist Marko donosi izvještaj bogat za tumačenje, a don David nam u svojoj propovijedi daje osvrt na nekoliko elemenata. Ako zastanemo već na početku, uočit ćemo kako se Isus nalazi prijeko, s druge strane obale. Koliko često mislimo da smo dohvatili Boga, da smo mu blizu jer Ga zatvaramo u naš mentalni sklop, oslanjajući se na razum, vlastite želje, očekivanja i isključivo naše snage, no Gospodin se ponovno prebacio preko (“Kad se Isus lađom ponovno prebacio prijeko…”). Potrebno je da se okrenemo, osvrnemo, odbacimo starog čovjeka kako bi smo Ga mogli ugledati i prepoznati njegovu prisutnost, a On nam je najbliži najviše u iskustvu križa i rana. Za primjer nam je prikazana žena koja je bolovala od krvarenja. Njezine rane zasigurno su nadilazile razinu isključivo onu fizičkog zdravlja ili bolesti, tu su bile prisutne i rane odbačenosti, osjećaja nedostojnosti i nevrijednosti, srama, straha, osamljenosti. Zar nisu to rane koje kad-tad pogađaju svakog od nas, a koje su teret našoj duši. No, upravo su te rane ono sto je tu ženu dovelo Kristu i po kojima se Krist očitovao u njezinu životu, iskazao svoju božansku silu i milosrđe. Krist nam se pokazao da nije ostao indiferentan i dao ozdravljenje kakvo samo Bog može dati onima koji vjeruju i koji ga ljube (“On joj reče: Kćeri, vjera te tvoja spasila! Pođi u miru i budi zdrava od svojega zla!”). I Jaira je tragedija kćeri na umoru dovela Isusu. Stav koji iskazuju pred Isusom je poniznost i vjera te zbog toga bivaju uslišani.

Ne mogavši se ne osvrnuti na Don Boscov život u ovoj trodnevnici, don David nam ističe dvije rane u Don Boscovu životu koja su ga obilježile i u kojima se Bog očitovao: prvi je događaj smrt oca u drugoj godini koji ga ostavlja siročetom da bi postao otac mladeži cijelog svijeta; druga je dugogodišnje traganje za mjestom koje će postati oratorij da bi se u trenutku osjećaja bezizlaznosti, dvojbi i iscrpljenih mogućnosti iskazala volja Božja za oratorij koji će privlačiti mlade. Dopustimo stoga da nas naše rane približe i dovedu Kristu kako bi On iscijelio naša srca i ozdravio nas za život vječni.

Nakon svete mise moglo se prisustvovati na čak dva programa. Prvo je uslijedilo predstavljanje knjige, novo izdanje “Uspomene iz oratorija – svetog Franje Saleškog” pod nakladničkom kućom Salesiana, a koju su predstavili don David Leskovar i don Mihovil Kurkut. Knjiga je autobiografsko djelo iz koje se crpi toliko dragocjenosti iz života Don Bosca.

U drugom dijelu večeri održan je Don Bosco Cup, multidimenzionalni turnir u stolnom nogometu i stolnom tenisu koji je sve oratorijance uveo u natjecateljsko i navijačko raspoloženje. Moglo se svjedočiti nadasve zanimljivim duelima i neočekivanim pobjedama. A kako bi energija za ovaj sportski događaj bila na razini, tu su bili naši uvijek vrijedni volonteri Jedra s palačinkama i sokovima. Uz glazbu, igru i druženje spremni smo za vrhunac proslave, za blagdan sv. Ivana Bosca.

Sv. Ivane Bosco, moli za nas!

Autorica: Ivana Kušić

Foto: Paula Zujić

GALERIJA SLIKA