Pater Ike Mandurić predvodio je u srijedu, 20.12.2017. duhovnu obnovu za studente i mlade. Duhovna obnova započela je svetom misom u 19 sati nakon koje su uslijedili nagovor i klanjanje, a za animiranje ovog događaja pobrinuo se zbor Davidias.

Pater Ike je na početku istaknuo kako je važno voditi računa o tome da nam se Božić ne pretvori u niz običaja i tradicija, koje su same po sebi lijepe i dobre, no ne smiju se, umjesto rođenja malenog Gospodina, staviti u prvi plan. Naveo je tri stvari koje trebamo ne samo imati na umu nego živjeti. Prva stvar tiče se toga da zemaljski život nije raj te da trebamo odbaciti takva očekivanja od ovog života. Život u kojem se trpljenje pod svaku cijenu želi izbjeći i koji se na kraju svede na hedonističko ugađanje našim potrebama i željama život je bez križa, a to znači život bez Života. Nadalje, pater Ike naglašava kako si moramo posvijestiti da slava pripada Bogu. Slava i čovjek ne mogu ići zajedno dok slava i Bog tako lijepo pristaju. Riječi su to koje tako lijepo i prikladno stoje jedna uz drugu. Sve što čovjek radi treba biti na veću slavu Božju. Čini se kao nešto što je tek zvučno i lijepo za izreći i čuti, a teško za pretočiti u našu stvarnost, dok je zapravo potpuno suprotno. Najveće se istine, kao i obično, mogu izreći u par jednostavnih riječi. Što znači „činiti sve na veću slavu Božju“? To znači pomoliti se prije učenja, prije rada, zamoliti Gospodina da u tome bude prisutan te da blagoslovi naš trud i da se preko našega rada proslavi. Treća stvar odnosi se na malenost čovjeka. To prije svega znači da sve ono što ima i što jest je dar Božji te da toga uvijek mora biti svjestan. Takva razina osvještenosti i budnosti omogućuje posebnu vrstu slobode. Slobodu od tuđih obzira, mišljenja, slobodu od osjetljivosti na razne poruge i ismijavanja, slobodu od prilagođavanja tuđim očekivanjima, očekivanjima koji su drugi kreirali o njegovoj budućnosti, a da njega nisu ni pitali, očekivanja koja su krojena bez da se upoznalo njega, njegovu nutrinu i povjerene mu talente.

Najbolji način pripreme za Božić je prihvaćanje srcem poruke izrečene u ovom nagovoru, znajući da je mjesto u kojem se Bog treba roditi upravo čovjekovo srce. Neka nam svima u tom nastojanju pomognu riječi kojima nas je pater Ike u srijedu ohrabrio!

Autorica: Paula Zujić

Foto: Lucija Drašinac

GALERIJA SLIKA

AUDIO ZAPIS