Vjerujem da svi s nestrpljenjem iščekujemo prvu nedjelju došašća i početak misa zornica! Počevši od 4. prosinca, zornice su na rasporedu svakim danom u 6h, osim nedjeljom, u crkvi Sveta Mati Slobode i u crkvi Duha Svetoga. Potičemo vas i pozivamo da se kroz vrijeme došašća u što većem broju okupljamo na slavlje misa zornica, a o njihovoj povijesti i značaju možete pročitati ovdje. Kao i svake godine, naši vrijedni volonteri posluživat će u Jedru kavu i čaj, a ako ste u mogućnosti možete donijeti i neke slatke poslastice da zasladimo naše jutarnje druženje.

DOŠAŠĆE

S prvim danom došašća (adventa) započinje i nova liturgijska godina. To je vrijeme kada s pojačanom molitvom i djelima milosrđa iščekujemo Gospodinov dolazak te proslavljamo njegov prvi dolazak. Vrijeme došašća oblikovano hodom kroz četiri nedjelje dijelimo na dva dijela: od prve nedjelje došašća do 16. prosinca te od 17. do 24. prosinca. U prvome se dijelu iskazuje čežnja za njegovim ponovnim dolaskom, dok se u drugome dijelu spominjemo njegovoga prvoga dolaska u tijelu, odnosno rođenja od Blažene Djevice Marije.

Došašće karakterizira budnost i ustrajnost u molitvi, šutnja, odsutnost svake buke, izvanjskih slavlja i svečanosti.

Svoju budnost u molitvi i iščekivanju Crkva pokazuje i slavljenjem ranih jutarnjih misa „još za mraka“ – zornicâ – kroz koje vjernici iskazuju čežnju za pohodom „Mladog Sunca s visine“ – Isusa Krista, Spasitelja i Otkupitelja. Došašće je i vrijeme šutnje kada glazbala (orgulje) u liturgiji sviraju tiše. Naime, Crkva poziva na odsutnost raskoši i bogatstva zvuka te upućuje na šutnju i svojevrsni ‘post ušiju’ u vremenu iščekivanja.

U došašću izostavljamo himan Slava Bogu na visini. Crkva se u došašću odriče ovoga svečanog himna kako bi u božićnoj noći on jače odjeknuo, u svoj svečanosti i radosti. Time se čuva i najstarija predaja o njegovoj povezanosti s liturgijom božićne noći, što usmjerava i njegovo razumijevanje kao svečanoga poklika Kristu Gospodinu (kristološki dio himna je najduži).

Došašće je, dakle, vrijeme dvostrukoga iščekivanja: iščekivanje svetkovine Kristova rođenja te iščekivanje Njegovoga ponovnoga dolaska „u slavi“. Ono je stoga vrijeme priprave

Maruša Bartolić