U subotu 18. studenog svečano euharistijsko slavlje za sve žrtve i branitelje Vukovara i Škabrnje predvodio je pomoćni zagrebački biskup msgr. Ivan Šaško, a u koncelebraciji su bili fra Ante Crnčević, preč.mr. Marko Kovač, don Ivan Alojzije Terze i don Josip Krpić. Sveto misno slavlje svojim pjevanjem popratio je Mješoviti zbor pod vodstvom Maruše Bartolić.

Na početku homilije mons. Ivan Šaško istaknuo je kako se u našem svakidašnjem govoru zna čuti kako se nečega spominjemo ili pak prisjećamo. Iz tog razloga na prvom mjestu trebamo znati da naš spomen mora biti istinit. „Moramo znati kako spomen nije samo usmjeren na povijest nego naprotiv, to je najbolji put za vedro življenje sadašnjosti i najkraći put do pogleda punoga nade u budućnost“, istaknuo je pomoćni zagrebački biskup.

„Vukovar i Škabrnja pokazuju nam kako u sebi kriju vjeru koja vapi za jačanjem iskrenosti u našem društvu i u našim institucijama. Obrana i oslobođenje domovine sadrže temeljne vrijednosti, a spomen ih izdiže da bi se još jasnije vidjele“, istaknuo je. „Promatrajući žrtvu Vukovara možemo otkriti koje su to vrijednosti koji su naši branitelji štitili. Više možemo otkriti svoje vrijednosti, ako ih promotrimo kroz neprijateljske oči. Pogledamo li što je to srpska strana htjela osvojiti i što su rušili i palili, možemo zaključiti koje su to naše istinske vrijednosti za koje se trebamo zalagati u sadašnjosti i u budućnosti jer očigledno je da nije u pitanju samo država sa svojim granicama i institucijama nego nešto mnogo dublje, u pitanju su vrednote“, upozorio je mons. Šaško.

Istaknuo je kako se i danas na tri područja osjećaju napetosti. Prvo područje gdje se osjeća napetost područje je prošlosti jer se i danas naša prošlost želi iskriviti. Prisjetimo li se da je naš neprijatelj upravo iskrivljavajući prošlost, hraneći narod neistinom, pokušao osvojiti naš narod te ga udaljiti od vlastite vjere, slobode, jezika i kulture. „Važno je imati čvrsto uporište u prošlosti, ali isto tako ne smije se dozvoliti da nove ideologije uništavaju vrjednote koje rađaju dobrom, ponajprije se tu misli na odgoj, obrazovanje, obitelj i kršćansku kulturu“, upozorio je.

Drugo područje na koje se biskup nadovezao naš je odnos prema zemlji, kako mi doživljavamo naše ljepote. Promotrimo li što je neprijatelj htio i kako je gledao na našu zemlju uočit ćemo kako imamo bogatstvo oko sebe koje mi sami ne cijenimo. Prema tome moramo znati cijeniti i nadasve voljeti ono što imamo.

Treće područje u kojem danas postoji napetost jest hrvatsko iseljeništvo. Dopustimo li da nas razdvajaju i odvajaju od našeg iseljeništva, doživjet ćemo ponovno polagano gubljenje vlastitog identiteta.

„Toliko smo puta osjetili da smo sami sebi veći neprijatelji od drugih. Spomen na Vukovar i Škabrnju pokazuje što je temelj za ono čemu se s pravom danas divimo i zahvaljujemo. Vjerujem da su današnje okupljanje, paljenje svijeća i hod u kolonama potvrdili vukovarsku paradigmu budućnosti”, zaključio je mons. Ivan Šaško u propovijedi.

Nakon svete mise uslijedio je koncert pod nazivom „Zapamtite Vukovar“ uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske, Zbora orkestra Policijske akademije, Vere Svobode, Radojke Šverko te drugih hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika.

Autorica: Ivana Markić

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, IKA, Petra Ćurković, Veterani 148. brigade HV

GALERIJA SLIKA