Drugog dana trodnevnice uoči proslave Dana posvećenja crkve Svete Mati Slobode pozvani smo na djelotvornu ljubav, snalažljivost i za prepoznavanje potrebe drugoga otvorenim očima srca te darivanje sebe drugima. Euharistijsko slavlje s početkom u 19 sati predvodio je don Mihovil Kurkut, a glazbeno animirao zbor mladih iz oratorija.

U središte razmatranja drugoga dana ove pripreme nalazi se liturgijsko čitanje iz Evanđelja po Luki o pohvali snalažljivom upravitelju. Prispodoba je to koja, neovisno koliko puta smo je čuli ili pročitali, izaziva čuđenje te nam razumski djeluje nespojiva s Isusovim naučavanjem. Zar je moguće da je u središtu prispodobe, kao uzor, postavljen nepošten upravitelj? U nama odmah reagira ona duhovna oholost i pitamo se: čemu nas to uopće može poučiti takav netko? Ključ čitanja ove prispodobe, koja nas ostavlja u iznenađenosti i neshvaćanju sve do zadnje rečenice jest ova: „Sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti.“ No, na koji način se ovo odnosi na nas te u kojem kontekstu treba pogledati, kroz primjere nam tumači don Mihovil u svojoj propovijedi. Premda nepošten, upravitelj biva pohvaljen, ne zbog svoje nepoštenosti, već zbog snalažljivosti i domišljatosti, ne predajući se pred nevoljom u koju je upao, iako je sam za nju bio kriv. I upravo su ta snalažljivost, domišljatost i prije svega ustrajnost da ide dalje, ne predajući se i ne pomirujući s nevoljom, osobine koje su pred nas postavljene za uzor. Kao velika kušnja, naročito mladih ljudi, u današnje doba prisutna je tromost i površnost, izostanak volje i ustrajnosti, borbenosti za dobro i ispravno, lako padanje u depresivnost te osjećaj besmislenosti. U racionaliziranju svoje pasivnosti i površnosti opravdavamo se govoreći kako je Bogu sve moguće te će nas uslišati bez zasluga, ne shvaćajući kako time ne dopuštamo susret Božje milosti, jer Božja ljubav je djelatna ljubav, a vjera bez djela ne koristi. Snalažljivost, lukavost i domišljatost, osobine koje najčešće prvo asociraju kao karakteristike ambicioznih, škrtih, bahatih i nepoštenih ljudi, danas nam se daju na korištenje u novom svjetlu. Pozvani smo biti snalažljivi kako bi pronašli načine kako pomoći drugome, a ne izlike kako izbjeći; biti lukavi i domišljati kako bi stekli materijalna dobra da ih dijelimo s drugima, a ne da zgrćemo za sebe. Najbolji primjer u tome upravo je Don Bosco, koji je na razne načine, koristeći svu domišljatost i snalažljivost koja mu je dana, stjecao materijalna dobra kako bi mogao brinuti za svoje dječake iz oratorija i pomagati potrebite.

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom čime je završen drugi dan trodnevnice. Neka nam ova Riječ Božja bude poticaj da se već danas pokrenemo i upotrijebimo sve naše talente i darove kako bi naša vjera bila djelatna, a naš trud i rad žrtva ugodna Gospodinu.

Autorica: Ivana Kušić

Foto: Dijana Knežević

GALERIJA SLIKA