Počeli smo s trodnevnicom uoči proslave Dana posvećenja naše crkve Svete Mati Slobode! Don Mihovil Kurkut predvodio je sveto misno slavlje u 19 sati, a misu je animirao zbor mladih iz oratorija.

Poklopilo se da nam je prvi dan trodnevnice pao na isti dan kad i posveta Lateranske bazilike, glave i majke svih crkava. A kako mi uopće percipiramo Crkvu? Možemo na nju gledati kao na određenu građevinu ili organizaciju, ali takav pogled jako je površan. Naš Bog nije došao na svijet samo kako bi ustanovio neku religijsku organizaciju. Danas smo pozvani dublje gledati i pronaći viši smisao našeg života i vjere koju živimo. Moramo otvoriti svoje duhovne oči, a ne svjetovne. Prava slika Crkve ogleda se u živoj zajednici koja se okuplja oko svog Gospodina. Sastoji se od brojnih udova koja imaju svoju ulogu, poziv i poslanje. Mistično Tijelo Kristovo koje je poslano drugima navještati Radosnu vijest iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu najvažnija je i najljepša slika Crkve.

Današnje evanđelje upravo nas poziva na ostvarenje bliskog odnosa s našim Ocem u kojem prevladava ljubav, a ne trgovina. Često znamo s Bogom ‘trgovati’ raznim molitvama i odricanjima, očekujući nešto zauzvrat. Naša prvotna motivacija za molitvu i dobro djelo mora biti ljubav, a ne eventualna dobit i korist. Naravno da trebamo moliti za svoje potrebe i potrebe bližnjih, ali srce nam treba biti usmjereno ka Božjoj ljubavi i Njegovoj svetoj volji, bez obzira uslišile se naše molitve ili ne. Molitva nas treba preobražavati i suobličavati s Bogom, a ne postati puko nabrajanje naših želja po nekoj formuli. Njemu naše žrtve nisu potrebne. On sam postao je žrtvom kako bi nas pomirio s Ocem i kako bismo živjeli u punini. On samo želi našu ljubav i suradnju. Tako jednostavno, a mi često nepotrebno kompliciramo.

Svi smo mi jedno Tijelo. Kristovo Tijelo. Nikad nismo sami. Bog vodi našu Crkvu, kao i svakog pojedinca unutar nje. Dopustimo Gospodinu da kroz ovu trodnevnicu uđe u naša srca i da nas u potpunosti preobrazi po svojoj volji kako bismo prestali životariti, a počeli živjeti.

Autor: Marino Pleić

Foto: Lucija Drašinac

GALERIJA SLIKA