U nedjelju, 1. listopada u 9 sati započeli smo novu školsku, oratorijsku i pastoralnu godinu svetom misom i zazivom Duha Svetoga. Misno slavlje predvodio je don Ivan Terze, a glazbeno animirao dječji zbor Don Boscova radost. Brojni osnovnoškolci, kao i animatori i volonteri, okupili su se na svetoj misi kako bi primili blagoslov i poslanje u svim nadolazećim oratorijskim aktivnostima.

Među liturgijskim čitanjima, kao možda najljepši opis poslanja i razloga ovoga, na poseban način obilježenog početka oratorijske godine, jest onaj iz poslanice sv. Pavla apostola Filipljanima: „…ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih!“ Ovim riječima najbolje je izraženo zajedništvo kojem nastojimo težiti te što činiti kako bi ga postigli. U svojoj propovijedi, osvrnuvši se na evanđelje, don Ivan je potaknuo, prije svega djecu, da u revnom izvršavanju školskih i obiteljskih dužnosti u svojoj jednostavnosti ostvaruju poziv na svetost. Svi su pozvani prepoznati, njegovati i usavršavati talent koji im je povjeren. U središnjem dijelu pred oltar su najprije izašli animatori i ostali volonteri koji su izrekli svoju molitvu poslanja kako bi tijekom godine njihovo darovano vrijeme i trud u oratoriju bili plodonosni i obilovali u kreposti. Potom je uslijedio blagoslov djece i školskih torbi za uspješan početak školske godine.

Nakon mise svi prisutni su bili pozvani u duhovni kafić Jedro na zajedničko druženje te kavu i kolače čime je prigodno obilježen početak rada, već s nestrpljenjem očekivanog nedjeljnog Jedra. Za sve ljubitelje duhovne literature, željne dobre knjige, svoja vrata su otvorili i suvenirnica Sidro i knjižnica Tramontana. U znaku molitve, druženja i zajedništva započela je nova oratorijska godina! Novost ove godine je produljeno vrijeme oratorija u kojem će djeca moći boraviti od 16 do 18:30 te od 19:30 do 21:30 sati. Sa svojim radom od 2.10. započinju instrukcije za osnovnoškolce i srednjoškolce, ali i sve ostale volonterske skupine.

Nova oratorijska godina svoj je početak imala u jednodušnoj molitvi stoga neka po nebeskom zagovoru sv. Ivana Bosca i Marije Pomoćnice kršćana svako naše djelovanje bude na spasenje duša.

GALERIJA SLIKA

Autorica: Ivana Kušić

Foto: Lucija Drašinac