Kada biste upitali mališana Župe Duha Svetoga gdje će biti u nedjelju u 9 sati, vjerojatno bi rekao da će ići na dječju misu u crkvu Sveta Mati Slobode. Proteklog tjedna tako su sigurno razmišljali naši najmlađi školarci. Naime, za nedjelju 8. 10. bio je najavljen blagoslov polaznika prvih i drugih razreda osnovne škole, zbog čega su se oni okupili u velikom broju i popunili klupe najbliže oltaru.

Prije početka misnog slavlja djeca su iskazala zahvale Gospodinu za Njegova čudesna djela. Don Ivan Terze predvodio je misno slavlje tijekom kojeg je razgovarao s djecom o pročitanom evanđelju. Kroz sliku vinograda, koju smo imali priliku čuti baš kada je vrijeme berbe i pravljenja vina, te gospodara i loših vinogradara, napomenuo je prisutnima kako smo od Boga prisvojili mnoge darove, poput zdravlja i talenata, a da se unatoč tome bunimo i znamo biti nezadovoljni. No, isto kao što vinograd ne propada nego gospodar dovodi nove vinogradare, tako i mi imamo priliku promijeniti ono što je na nama loše i dati Bogu ono najbolje od nas, obzirom na već primljene darove.

Nakon propovijedi don Ivan je pozvao sve prvaše i drugaše pred oltar kako bi im udijelio najavljeni blagoslov. Mališani su tada, okrenuti prema vjernicima, zajedno otpjevali pjesmu „Isuse, volim te“, nakon čega su dobili medaljicu i uputili se svojim klupama.

Pred kraj mise, u spomen na Dan nezavisnosti, upućena je molitva blaženog Alojzija Stepinca za domovinu. Nakon toga je don Ivan sve prisutne pozvao na druženje u Jedro gdje su najmlađi dobili bombone i sličicu Dominika Savia, a roditelji i drugi župljani uživali u kavi i sokovima.

Obzirom da su se slatkiši i sličice mahom uzimali, a duhovni kafić bio pun do posljednje stolice, možemo biti radosni i Bogu zahvalni na brojnim mladim obiteljima prisutnima nedjeljom na svetoj misi, kao i na djeci koja, možda unatoč očekivanjima obzirom na njihov uzrast, pokazuju uzorno vladanje tokom svete mise i interes za Božjom Riječi.

Autor: Mario Stipčić

Foto: Ivan Martić

GALERIJA SLIKA