U petak, 13. listopada u 19h u zavjetnoj crkvi Sveta Mati Slobode proslavljena je sveta misa zahvalnica za beatifikaciju slovačkog salezijanca Titusa Zemana. Predvoditelj je bio župni vikar i ravnatelj oratorija don Ivan Alojzije Terze uz koncelebraciju don Slavka Barišića, a euharistijsko slavlje glazbeno je animirao oratorijski zbor.

Kao što je i sam predslavitelj istaknuo, sam događaj beatifikacije 30. rujna kao da je neprimjetno prošao pored nas. Ovo je zasigurno veliki trenutak za cjelokupnu salezijansku obitelj jer je ona dobila još jednog nebeskog zagovornika. Na početku homilije, don Ivan je dao nekoliko crtica o životu blaženog Titusa, ističući njegovu hrabrost koja se očitovala prilikom prebacivanja mladih bogoslova u Italiju kako bi tamo nastavili svoj studij te se nakon toga vratili u svoju zemlju. Iako su prva dva puta bila uspješna, treći put Titus je uhvaćen te je odmah pritvoren i osuđen na čak 25 godina zatvora. Očito je da su tadašnji svećenici i redovnici morali biti spremni na brojne okrutne i nehumane postupke, a vrhunac progona je bila jedna travanjska noć 1950. dobivši još i naziv „noć barbara“. Svojim životom posvjedočio je ustrajnost, hrabrost i vjernost čak i u najtežim trenucima, a njegova misao: „Uvijek djeluj po uzoru na Don Bosca i drugi će te slijediti“ i danas je poticajna. Nadovezujući se na evanđeoski ulomak, don Ivan je istaknuo da je zlo prisutno i kroz povijest ga se nazivalo različitim imenima, ali u konačnici imaju isti zajednički nazivnik. I sam Titus ga je tijekom svojeg boravka u zatvoru osjetio na vlastitoj koži kroz brojne torture i neljudske čine, ali govoreći: „Ako i izgubim život, ne bih rekao da je uzalud, znajući da je barem jedan od onih kojima sam pomogao postao svećenik na mom mjestu.“ Po završetku svete mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje kao još jedan milosni trenutak u kojem se moglo zahvaliti Gospodinu za sva dobročinstva kojima nas obdaruje.

Svim svećenicima salezijancima želimo da ih prati zagovor blaženog Titusa Zemana te da ga nasljeduju u njegovoj gorljivoj ljubavi za mlade. Nama ostalima ovaj blaženik također može biti blizak, ponajprije zbog toga što je i naša zemlja prošla kroz turbulentnu i užasnu fazu komunističkog režima, a žrtvom montiranog procesa bio je baš blaženi, nadamo se uskoro i sveti, kardinal Alojzije Stepinac. Blaženi Tituse Zemane, moli za nas!

Autor: Hrvoje Fabrični

Foto: Lucija Drašinac

GALERIJA SLIKA