U nedjelju, 24. rujna u crkvi Svete Mati Slobode euharistijsko slavlje u 10:30 sati predvodili su salezijanci don Žarko Kraljević i don Josip Ljubić, slaveći ujedno svojih 50 godina misništva. U koncelebraciji su bili župnik don Ante Vasilj, ravnatelj zajednice don Damir Stojić te nekoliko svećenika salezijanaca. Liturgijsko slavlje glazbeno je animirao naš mješoviti župni zbor.

Nakon Službe riječi, homiliju je izrekao don Damir Stojić i sam svjestan da mu je pripala čast propovijedati u tako velikom i svečanom trenutku kao što je zlatna misa. Tumačeći Poslanicu svetog Pavla apostola Filipljanima, govorio je o Pavlovoj dilemi koju je s jedne strane činila želja da ode i bude s Gospodinom Isusom te nasuprot njoj ostanak u tijelu koje je ujedno i potrebno za dobrobit braće i sestara, a svakako je posebno istaknuto ponašanje koje je dostojno evanđelja. Upravo su dvojica mladomisnika čitavog svog života nastojala živjeti životom dostojnim evanđelja. Evanđeoska prispodoba bi se na prvi pogled mogla učiniti i ljudski gledajući nepravednom, ali kao što kaže prorok Izaija: „Visoko je iznad zemlje nebo: tako su visoko puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.“ I sam don Damir je istaknuo da se baš pred onim što nam se čini neshvatljivim, zaustavimo i promislimo o tome. Na svojevrstan način zlatnomisnici su u Gospodinovom vinogradu od samog početka, oni su svaki dan molili kruh naš svagdašnji, kako predivno govori naša temeljna molitva, a ujedno su i nama poticaj da sa zahvalnošću pristupamo Gospodinu jer nam je udijelio milost biti Njegovi i da budemo svjesni svojeg svakodnevnog poslanja. Ono što je također važno jest i odgoj odnosno preobrazba srca da se radujemo što su neka braća i sestre posljednje ure zahvaćena Božjom milošću. U tom vidu ova prispodoba govori i o neizmjernom Božjem milosrđu i ljubavi. Zbog svega je potrebno ukloniti tu štetočinu koja nagriza naša srca, a to je zavist jer i samo Sveto pismo na jednom mjestu govori: „Po đavlovoj zavisti zlo je ušlo u svijet.“

Nakon svete mise uslijedili su druženje i okrijepa jelom i pićem te su našim zlatnomisnicima uručeni darovi, prisjećajući se i njihovog djelovanja u našoj župi. Naposljetku, možemo samo zahvaliti dragome Gospodinu na milosrđu koje se posebno očituje u daru svećeništva, a napose na don Žarku i don Josipu čija jednostavnost i poniznost mogu biti primjer. Naravno, u svoje molitve trebamo uključiti i sve naše ostale salezijance te moliti Gospodara žetve da pošalje nove radnike u žetvu.  

GALERIJA SLIKA

Autor: Hrvoje Fabrični

Foto: Stipe Renić