Oratorijska godina laganim je tempom započela zajedno sa školskom godinom, no puni zamah slijedi tek za koji tjedan. Tim povodom u subotu, 23. rujna u 16 sati sazvana je Oratorijska skupština, prva u povijesti djelovanja Oratorija Dominik Savio! Pozvani su bili svi kojima je stalo do oratorija i koji ga vole, od aktivnih volontera do onih koji su tek prolaznici. Svaki član skupštine dobio je priliku da izrazi svoje mišljenje i iznese prijedloge za poboljšanje rada oratorija, svatko iz svojeg pogleda i uloge unutar oratorija.

Prije početka rada skupštine među prisutnima se odredilo radno predsjedništvo koje su činili voditelj, koji je pratio i kontrolirao tijek skupštine, i tajnica, koja je vodila zapisnik. Prvi dio skupštine sastojao se od osobnog razmatranja nad tekstom o povijesti nastanka oratorija, uz pojašnjenje njegove uloge cjelovitog odgoja mladih te obrazložene njegove tri temeljne dimenzije: igra, odgoj i obrazovanje te rad. Nakon toga formiralo se pet grupa u kojima su se razmjenjivala mišljenja i iznosili prijedlozi, pritom odgovarajući na pitanja koja su popratila dani tekst. Svaka grupa odabrala je predstavnika koji je pred prisutnima iznio zajedničke zaključke. Potom je uslijedila javna rasprava u kojoj su članovi skupštine komentirali i nadovezivali se na iznesene prijedloge.

U vlastitoj samokritičnosti te u namjeri da oratorij u narednoj godini djeluje još plodonosnije, skupština je obilježena aktivnom diskusijom, a zaključena je odlaskom na misu s oratorijem i ljudima u njemu kao molitvenom nakanom. Nakon misnog slavlja uslijedila je podjela zaključaka s don Ivanom Terzom, ravnateljem Oratorija Dominik Savio, koji je iznio svoje viđenje oratorija i dao sugestije za daljnji rad. Na kraju je uslijedilo opušteno druženje uz pizzu i sokove.

GALERIJA SLIKA

Autor: Mario Stipčić

Foto: Ivan Martić