U petak, 1. rujna u 20.30 sati održano je bdjenje za duhovna zvanja koje je predvodio provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Pejo Orkić. Bdjenje je bilo obilježeno obnovom privremenih zavjeta sedmero naših bogoslova koji su još jednom izrekli svoj ‘Evo me!’ i obećali vjernost Bogu u služenju Salezijanskoj družbi. Iako su zavjeti izrečeni za vrijeme trajanja od jedne i dvije godine, vjerujemo da je već onaj prvi ‘Evo me’ trajno obilježio život svakog od njih.

U poruci upućenoj našim bogoslovima don Pejo podsjeća na poziv i zadaću svakog salezijanca: dovoditi mlade svetosti. Potrebno je boriti se protiv svake površnosti koja se rađa iz lagodnosti, podsjećajući na riječi sv. Pavla apostola Rimljanima: “Mi jaki treba da nosimo slabost slabih, a ne da ugađamo sebi. Svaki od nas neka ugađa bližnjemu na dobro, na izgrađivanje.“ (Rim 15,1-3) Riječi svetoga Pavla odjeknule su iz kratkog čitanja Večernjeg časoslova Božjeg naroda, kojim je i započelo ovo bdjenje za duhovna zvanja. Svi vjernici okupljeni na bdjenje s ponajviše mladih sudjelovali su i bili zahvaćeni tradicionalnim pjevanjem liturgije časoslova. U drugom dijelu bdjenja za duhovna zvanja bilo je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Klanjanje je animirao zbor mladih Mirabilia Dei približujući glazbom srca Bogu. Među razmatranjima pred Presvetim posebno se istaknulo ono o najdužem putu koji ima biti u duhovnom hodu – putu prema našem srcu, kako bi bilo u svemu otvoreno Božjoj volji te da odvažno prihvatimo put spasenja. U molitvama smo prikazali sve naše bogoslove, redovnike i redovnice, duhovne pastire, a posebno našeg bogoslova Pavla Špoljara u polaganju njegovih doživotnih zavjeta. Rast duhovnih zvanja Salezijanske družbe kojem svjedočimo zadnjih godina vjerujemo da je plod molitvi i požrtvovnog djelovanja salezijanaca svećenika i suradnika. Ovim bdjenjem u zajedničkoj molitvi, kao i osobnom razmatranju imali smo priliku za osvješćivanje i predavanje Bogu vlastitog životnog poziva, puta na koji nas Gospodin poziva.

Molimo stoga za sva duhovna zvanja, napose naše braće salezijanaca da im Gospodin podari jakosti i revnosti u službi povjerenoj za mlade te da svojim djelovanjem vode sve mlade prema svetosti.

GALERIJA SLIKA

Autorica: Ivana Kušić

Foto: Marin Škarica