Iza nas je i drugi tjedan Ljetnog oratorija – tjedan prepun sadržaja, izleta, zanimljivih posjeta, gostiju te poklona iznenađenja. Umorna tijela, ali radosna duha približavamo se kraju naše bajke, no to nas ne sprječava da uživamo u tjednu koji je preostao i u prepričavanju veselih događaja koje smo protekli tjedan proživjeli.

U utorak smo se zaputili u obližnje sportske klubove čije se vodstvo otvorena srca iskazalo u gostoljubivosti odradivši s djecom probne treninge. Bili su otvoreni za sva njihova pitanja te su ih pozvali da se pridruže ukoliko im se svidjelo. Ni visoki stupnjevi na termometru nisu nas omeli da se okušamo u ponuđenim sportovima i pritom se dobro zabavimo.

Zajedno s oratorijima iz Splita, Rijeke te oratorijem s Knežije, srijedu smo proveli uživajući na Plitvicama. Dan smo započeli svetom misom u kojoj smo molili Gospodina da nam da snage da vjerno i postojano svjedočimo o Njegovoj ogromnoj ljubavi. A kako to najbolje napraviti nego slijedeći savjet našeg zaštitnika i uzora sv. Dominika Savija; radosno se igrajući. Imajući na umu formulu za svetost: dobar + veseo – zao = svet, sudjelovali smo u organiziranim turnirima, navijali za naše oratorije, igrali igre, pjevali, plesali i skakali!

Za četvrtak je bio rezerviran zajednički odlazak u katedralu gdje smo se pomolili na grobu blaženog Alojzija Stepinca nakon čega smo imali susret s mons. Mijom Gorskim koji nam je uputio par riječ iskazavši radost i ponos radi našega posjeta, kao i radi Ljetnog oratorija kojeg organizira salezijanska obitelj.

U petak smo imali „dvostruko tuširanje“. Centar prvog dijela programa bila je sveta ispovijed u kojoj nas je čekalo „duhovno tuširanje“ za sve one grijehe i greške koje su nam se omakle za vrijeme igranja, dok su popodnevni dio programa obilježile vodene igre. Šareni vodeni baloni letjeli su po dvorištu te nas osvježavali od visokih srpanjskih temperatura. Navečer smo imali veselu večer u kojoj su osim djece, svoje snage mogli odmjeriti i roditelji. Igre, palačinke, pjesma i smijeh, recept je kojim je bilo zajamčeno veselje svih okupljenih. Nakon proglašenja pobjednika, župnik nas je blagoslovio te uputio riječ za laku noć. Navedeni događaji su samo u najkraćim crtama prepričana naša iskustva od kojih bi još valjalo istaknuti dolazak pjevača Ante Casha čija je pjesma Vakula odabrana za ovogodišnju himnu Ljetnog oratorija te dolazak provincijala Hrvatske salezijanske provincije don Peje Orkića i druženje s njim.

Kao što je već spomenuto, teško je jednim tekstom dočarati koliko smo uživali u ovotjednim avanturama. Naša bajka se nastavlja još ovaj tjedan te će biti okrunjena završnom priredbom u sklopu koje će djeca pokazati što su sve naučila i napravila za vrijeme trajanja Ljetnog oratorija. Dragi župljani, očekujemo vas na završnoj večeri da se veselite, igrate i smijete s nama, kao i da ovaj tjedan dok prolazite dragim nam kvartom, bacite pogled na šarenilo našeg dvorišta koje odražava ono iskreno, djetinje, neiskvareno i predivno šarenilo dječjih duša.

GALERIJA SLIKA

Autorica: Paula Zujić

Foto: Ivana Markić, Lucija Drašinac, Petra Ćurković