Ljetni oratorij je završio. Kako je neobično izgovoriti te riječi. Prebogato iskustvo za svaku osobu koja je bila dijelom ovog velikog projekta. Puno vremena i truda je uloženo u Ljetni oratorij, a naša su srca neprestano gorjela tijekom cijela tri tjedna, a svaki je bio priča za sebe – prvi tjedan smo se uhodavali, upoznavali i prilagođavali na ambijent, program i jedni na druge, drugi tjedan smo proveli na izletima u sportskim klubovima, Plitvicama i centru grada dok smo posljednji tjedan uživali u Tuhelju i završnoj večeri, istodobno tugujući što se bliži kraj naše zajedničke ljetne priče.

Upravo će nam Tuheljske toplice ostati najljepša uspomena iz posljednjeg tjedna Ljetnog oratorija! Napokon smo svu vrućinu i sparinu mogli ostaviti iza sebe i osvježiti se u bazenima koji su nas ostavili bez daha. U prenesenom značenju, Bogu hvala. Našoj radosti i sreći nije bilo kraja! Oduševljeno smo proživljavali svaki trenutak tog vodenog četvrtka koji nam je pružio prave ljetne radosti. Mnoga djeca su potvrdila da im je upravo ovaj dan bio najdraži.

Ipak, što su dani i sati odmicali, približavao se i kraj. Koliko god smo uživali u tom predzadnjem danu, znali smo da nam sutradan slijedi oproštaj. U petak su naše sportske i kreativne radionice imale posljednje pripreme za završnu večer na kojoj su svoja znanja i vještine prezentirali roditeljima. Naši glumci su nam se predstavili s dvije simpatične i poučne predstave, mali slavuji su nam svojom pjesmom dali dodatnu draž cijeloj večeri, a prepoznali smo i buduće sportske zvijezde u košarci, rukometu, rugbyju, hokeju, atletici i odbojci. Umjetničke duše su izrazile svoje talente kroz izradu zanimljivih predmeta i stvarčica dok su novinari svoje dojmove s Ljetnog oratorija ovjekovječili kroz novine i video. Završna večer bila je posebna i zbog rođendana našeg asistenta Josipa Tafre kojeg smo iznenadili prigodnim poklonima.

Djeca su najviše iščekivala proglašenje pobjednika Ljetnog oratorija. Posljednji dan je presudio da ekipa zelenih osvoji prvo mjesto, ali nedvojbeno su sva djeca osvojila naša srca i postala istinski pobjednici Ljetnog oratorija! Presretni smo što smo mogli s njima provesti ova predivna tri tjedna i od njih učiti. Da, baš tako – i mi smo učili od njih. Njima su bili dovoljni samo naša radost, osmijeh i lopta. Njihova jednostavnost, dobrota i zahvalnost su nas od prvoga dana osvojili. S takvom djecom bilo je sve lako raditi. Najdirljiviji trenutak cijelog Ljetnog oratorija zasigurno se dogodio kad su djeca uručila pismo i poklone zahvale dragim majkama koje su svakodnevno za nas kuhale od ranih jutarnjih sati. Neka djeca su im dala nadimak ‘Fantastična četvorka’ jer je uistinu nevjerojatno kako su četiri majke uspjele kuhati za 500 ljudi. Možemo samo reći – naklon do poda.

Isto tako, veliki naklon zaslužuju i svi animatori i volonteri koji su svakodnevno dolazili odvajati svoje vrijeme za djecu dok istovremeno moraju razmišljati o ispitima i državnim maturama. Nije jednostavno pripremati program, svakodnevno provoditi po 10 sati u oratoriju i paralelno učiti i razmišljati jesi li položio ispit ili upao u željenu školu ili fakultet. Nije bilo lagano, nismo stalno uživali. Daleko od toga. Bilo je mukotrpno i iscrpljujuće. Ipak, onaj osjećaj na kraju dana kad znaš da si dao sve od sebe za Ljetni oratorij i ovu čudesnu djecu ne može ništa zamijeniti. Jednostavno neprocjenjivo.

Pljesak zaslužuju i svi dobrotvori i sportski klubovi koji su svojim prilozima, odnosno gostoprimstvom omogućili kvalitetno održavanje Ljetnog oratorija. Također, ogromne riječi zahvale zaslužuju i naši salezijanci na čelu s don Ivanom Terzom koji su imali mnogo strpljenja s nama, dali nam ogromnu slobodu i ukazali nam veliko povjerenje. Ljetni oratorij ne bi bio isti bez našeg novog asistenta Vinka Rogala i đakona don Josipa Petrčića koji su s našim don Ivanom i Josipom Tafrom činili duhovnu ‘Fantastičnu četvorku’ pod čijim vodstvom jednostavno nismo mogli zakazati.

Zahvaljujemo svima koji su svojim darovima, prilozima, radom i molitvama pripomogli održavanje najvećeg događaja u godini za naš Oratorij Dominik Savio. Također, zahvalni smo i roditeljima što su nam ukazali povjerenje da njihova djeca mogu provesti kvalitetno vrijeme u našem oratoriju. Presretni smo što smo zajedno sa svima vama mogli kroz ova tri tjedna istinski živjeti geslo našeg Ljetnog oratorija – MI SMO OBITELJ!

VIDEO

GALERIJA SLIKA

Autor: Marino Pleić

Foto: Lucija Drašinac, Vladimir Slošić