U srijedu, 7. lipnja u prostorijama Oratorija predstavljen je Leksikon odgojno-obrazovnih znanosti kojemu je glavni urednik naš salezijanac don Ivan Marijanović. Leksikon su predstavili  akademik Vladimir Paar, prof. dr. Ante Bežen, prof. dr. Dragan Milanović te prof. Ljiljana Klinger. Ovu večer su svojim pjevanjem uveličali zbor mladih naše župe “Davidias” te gospel zbor “Sunce” pod ravnanjem Vitomira Ivanjeka. Voditelj programa bio je mr. sc. Ivan Mihanović.

Akademik Vladimir Paar progovorio je o Leksikonu kao strateškom sredstvu u aktualnoj reformi školstva te je ukratko iznio komparativni prikaz Leksikona i kurikulne reforme. Istaknuo je kako je žalosno što javnost nije upoznata s kurikulnom reformom koja se želi provesti u našim školama te kako je javnost općenito nezainteresirana o dubljem poniranju u sami sadržaj aktualne kurikulne reforme. Naglasio je kako je ovaj Leksikon prvi na hrvatskom jeziku koji je obuhvatio sva područja odgojno-obrazovanih znanosti. Potom se nazočnima obratio prof. dr. Ante Bežen koji je progovorio ukratko o sadržajnom i metodološkom aspektu Leksikona te otkrio novosti i izazove koje nudi sam Leksikon. Prof. dr. Dragan Milanović nazočnima je iznio neke metodičke aspekte Leksikona. Koliko je potreban za naše školstvo jedan ovakav Leksikon otkrila je nazočnima prof. Ljiljana Klinger. Ona je u svom izlaganju progovorila o Leksikonu kao praktičnom pomagalu u nastavi. Istaknula je kako je vrijeme objavljivanja ovog Leksikona pun pogodak i kako se nada da će javnost prepoznati potrebe i probleme koje imamo u školstvu i da će prema tome odgovorni reagirati na vrijeme, ali s puno većom odgovornosti nego što to se trenutno događa.

Nazočnima se obratio i dr. Ante Žužul, vlasnik Školske knjige. Dr. Žužul je istaknuo kako je važna i kvaliteta i kvantiteta obrazovanja. Naglasio je kako trebamo biti pažljivi u prihvaćanju novina koje nam se nude kao bolje rješenje od prethodnog te da je našoj djeci važno ponuditi kvalitetnije obrazovanje, ali da se u tome ne izgubi naš nacionalni identitet kao što se trenutno nameće. Nažalost, aktualna kurikulna reforma donosi nešto novo što donosi odmak od naše nacionalnosti i naše kulture. Prema tome važno je da ovaj Leksikon nađe svoje mjesto u javnosti, a napose u onom dijelu javnosti koje je odgovorno za razvoj odgojno – obrazovnih znanosti.

Na koncu se nazočnima obratio i don Ivan Marijanović koji je glavni urednik i prevoditelj Leksikona. Don Marijanović je istaknuo kako je predano i neumorno radio na ovome Leksikonu i kako se nada da će Leksikon imati svoju ulogu u daljem razvoju odgojno – obrazovnih znanosti.

Želim istaknuti kako je naše društvo nezainteresirano za ovakve događaje i prema tome jako malo je informirano o temeljnim odrednicama koje čine naše društvo. Najčešće smo samo promatrači i kritičari, a jako malo smo sudionici ovakvih hvalevrijednih događaja na kojima često možemo saznati informacije koje su drastično različite od onih koje možemo pročitati po medijima. Ovakve događaje ponajčešće zaobilazimo u širokom krugu jer su nam dugi i dosadni i stoga nam se i događaju raznorazne situacije iz kojih kasnije više nema povratka. Zanimljivo je bilo saznati da je ovo prvi ovakav Leksikon u modernijoj hrvatskoj povijesti, jedini ovakav sličan izdan je 1991. godine pod naslovom “Religijsko – pedagoško katehetski leksikon”, koji je bio znatno manji od ovoga. Prema tome, potičem Vas da idući put bolje popratimo ovakva događanja i obogatimo našu riznicu znanja, ako ne radi nas samih onda poradi naših budućih generacija koje uskoro neće možda znati tko je to bio Silvije Strahimir Kranjčević, Miroslav Krleža, Marko Marulić i dr.

Svima Vama koji niste bili preporučam da na LaudatoTV-u potražite snimku ovog događaja kako biste vidjeli što ste propustili i saznali sve ono što smo mi saznali na predstavljanju.

GALERIJA SLIKA

Autorica i foto: Ivana Markić