U četvrtak, 1. lipnja počela je trodnevnica povodom župnog blagdana Duhova. Misu je predvodio ekonom Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo. U svojoj propovijedi nastojao je vjernicima približiti pojam Duha Svetoga kao najsnažnije i najprisutnije Božanske osobe unatoč tome što smo na zemlji tijelom prisutni i spoznajemo samo ono fizičkim očima vidljivo.

Često smo mi vjernici u zabludi tako što se nadamo uskrsnuću i vječnom životu, a zapravo je naš vječni život započeo od samog začeća. Također griješimo promatrajući sebe kroz ljudskost i tjelesnost te tražeći van sebe, u drugim stvarima, a zapravo smo direktni plod Duha Svetoga i ono što je kod nas najvrjednije je klica vječnog života, duboko usađena u nama!

Don Tihomir je potaknuo vjernike na život u sakramentima, a posebno u svetoj misi, kako bismo mogli gledati očima Duha Svetoga. Dok ljudi očima vide konkretne predmete, primjerice knjigu na oltaru i hostiju, te ne vide ništa posebno u misnom obredu, katolik konkretno vidi kajanje za grijehe i prinos darova. Mnogo je svakodnevnih situacija koje dolaze od samog Duha Svetoga i u kojima je prisutan, a toga uopće nismo svjesni; primjerice, žar za pobožnošću, odupiranje od napasti za grijehom, ljubav koju dijelimo i primamo od drugih, snaga za praštanje bližnjima…

Na kraju propovijedi don Tihomir je svima prisutnima dao posebnu zadaću: da si posvijestimo i primimo u srce kakvo smo mi blago te da se sjetimo svaki dan izdvojiti vrijeme za zahvaljivanje Ocu i Sinu, a posebno Duhu Svetomu na prisutnosti u našim životima!

GALERIJA SLIKA

Autor: Mario Stipčić

Foto: Andrea Vrljić