U punoj crkvi Svete Mati Slobode u četvrtak, 15. lipnja proslavili smo svetkovinu Tijelovo. Svečanu večernju misu predvodio je naš ravnatelj Oratorija don Ivan Terze. Euharistijsko slavlje svojim je pjevanjem uveličao Mješoviti zbor uz pratnju orgulja.

 

Na početku mise don Ivan nas je potaknuo na razmišljanje o važnosti pričesti u kojoj blagujemo Tijelo Kristovo. To je veliki dar kojeg često nismo ni svjesni. Ima mnogo poznatih simbola euharistije poput kruha, vina, žita, no jedan od najboljih jest deblo koje ide u visinu i širinu te daje mnogo plodova. Važno je prepoznati pričest kao Božji dar ljudima. Isus je darovao samoga sebe da blagujući Njegovo Tijelo postajemo dionici vječne baštine. On se želi nastaniti u nama, u našem srcu jer nas ljubi i nikad ne ostavlja čovjeka samog. Tako je i Izraelcima dao manu u pustinji kad su bili žedni, Mojsije je štapom udario po stijeni iz koje je potom potekla voda.

 

Sveta misna žrtva je otajstvo koje nikad nećemo uspjeti u potpunosti razumjeti. Nije ni smisao da sve znamo nego da se hranimo Gospodinom i da nam ta hrana daje snage za život. Mnogi sveci su nam primjer da se može živjeti crpeći snagu iz euharistije. Nekima je to godinama bila jedina hrana! Prije samog primanja Tijela Kristova važne su dvije stvari: kakva je naša duša i s kakvim stavom dolazimo. Svatko treba poći od samoga sebe. Može se sve znati o vjeri, no to nije dovoljno. Potrebna je vjera da je Gospodin stvarno prisutan u prilikama kruha i vina te da On doista može promijeniti naš život.

 

Nakon mise uslijedila je procesija oko crkve. Zaustavili smo se na četiri postaje na kojima je bio postavljen oltar koje predstavljaju četiri strane svijeta. Na svakom od njih imali smo prilike pogledati Isusa i pokušati dokučiti što nam želi poručiti. Ujedno je to bilo naše svjedočanstvo vjere da želimo Krista nositi u srcu i svojim životom svjedočiti vjeru.

GALERIJA SLIKA

Autorica: Marina Mesek

Foto: Dijana Knežević