Drugi dan trodnevnice uoči blagdana svete Marije Dominike Mazzarello svetu misu predvodio je salezijanac don Ante Stojić, a animirao je mješoviti zbor mladih. Don Ante je u propovijedi govorio o našem odnosu s Bogom te kako se trebamo ugledati na svece čiji nam načini života i primjeri pomažu da naučimo živjeti. Kroz primjer svete Marije Dominike Mazzarello približio nam je njezin suživot s Bogom.

Često čovjek nailazi na poteškoće u životu pa se onda obraćamo Bogu, što je dobro i Bogu drago, te Bog upravo kroz taj susret stvara pravedniji svijet. Najbolji primjer za to su sveci jer su bili neprestano otvoreni Bogu, Božjem duhu, pa je Bog učinio i divne stvari po sv. Mariji Dominiki Mazzarello. Bog to čini tako da pristupa po svom planu za nas, a kad je za to vrijeme, mi se u to uključujemo. Pošto su mladi bili u velikoj potrebi, napušteni, odbačeni, ugroženi i na ulici, prije 150 godina Bog poziva Mariju Dominiku Mazzarello, ali i Ivana Bosca, pa je mnoštvo mladih vrlo brzo bilo dovedeno u oratorije. 1864. godine događa se susret Don Bosca i s. Marije Dominike Mazzarello, a nakon toga 1872. godine Bog po svetom Ivanu Boscu u talijanskom selu Morneseu osniva Družbu sestara Kćeri Marije Pomoćnice, čija je prva poglavarica bila sveta Marija Dominika. Sveta Marija Dominika, iako se razboljela od tifusa u svojoj 20. godini, uspjeva to preboljeti i kao takva biti vođena Božjim putem na kojem se njezino srce osnažuje i biva izgrađeno za velika djela, no prije svega za volju Očevu, za sve ono što je učinila za svoga suživota s Njim.

Bilo nam dobro ili loše, doživljavali nevolje ili lijepa iskustva, ako smo na putu s Bogom tada gubimo brigu i strah, a stječemo vjeru i prihvaćamo sve što nam se svakodnevno događa ili može dogoditi. To je primjer svetih života, koji su živeći s predanjem Bogu, doživljavali neizmjerne radosti i nadnaravni mir te ono najbitnije – život vječni. Na to nas oni potiču svojim primjerom, te su nam oni dar Božji pa tako velika i sveta Marija Dominika Mazzarello čijem smo se blagdanu približili još jednim danom trodnevnice.

Autor: Ivan Mišetić

Foto: Dijana Knežević