Na Sedmu vazmenu nedjelju, 28. svibnja u 10:30 sati  u našoj crkvi proslavljena je sveta misa povodom Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana kopnene vojske te ujedno 26. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske. Euharistijsko slavlje predslavio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr.dr. Jure Bogdan u koncelebraciji sa župnikom don Antom Vasiljom, generalnim vikarom vojnog ordinarijata Jakovom Mamićem te uz prisutnost nekolicine kapelana. Svoj dodatni ton dala je i Klapa „sveti Juraj“ HRM svojim animiranjem, a slavlju su prisustvovali i pripadnici političkih i vojnih struktura.

Okosnica biskupove propovijedi bilo je tumačenje Isusove svećeničke molitve na Posljednjoj večeri za koju je naglasio da je ujedno i posljednji sustavni Isusov govor učenicima prije njegove muke i smrti, a ujedno i njegova oporuka učenicima, ali i svima koji će preko njihove riječi povjerovati. U evanđeoskom ulomku Isus se direktno obraća Ocu da bude proslavljen nakon što je završio svoje poslanje ovdje na zemlji. Osim toga, biskup je naglasio da je Isus u molitvu uključio i svoje učenike kako bi ostali jedinstveni i složni kao On i njegov Otac. Naposljetku, svojom molitvom Isus obuhvaća i svoju buduću zajednicu vjernika. Biskup Bogdan naglasio je važnost molitve kao temelja i polazišta svake vjerničke aktivnosti, ali i razloga naše upornosti, kršćanske ustrajnosti, uzdržljivosti i u najtežim životnim okolnostima. U tom kontekstu biskup je evocirao na početke Domovinskog rata i izuzetno zahtjevnih okolnosti u kojima je hrvatski narod prihvatio molitvu krunice koja je postala naš zajednički znak i simbol kojim smo krenuli u obrambeni rat. Svoju homiliju zaključio je riječima svetog Efrema Sirskoga koji je između ostalog kazao kako molitva privlači Duha Svetoga u dušu i uzdiže čovjeka na Nebo. Svakako je znakovito da su naši vjernici svoje vapaje u turbulencijama i dramatičnim trenucima Domovinskog rata Gospodinu upućivali baš na prostoru današnje crkve Svete Mati Slobode.

Nakon svete mise uslijedila je procesija kojom se prošlo kroz kenotaf iza oltara gdje su upisana imena preko 15 000 hrvatskih branitelja poginulih kao žrtve Domovinskog rata koji ujedno predstavlja spomen na njihov herojski čin, a sve je zaključeno kratkom molitvom kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima Pieta Croatica. Neka je vječna slava svim našim hrvatskim braniteljima!

GALERIJA SLIKA

Autor: Hrvoje Fabrični

Foto: Stipe Renić