Proslavili smo blagdan jednog od najmlađih svetaca Crkve i zaštitnika našeg oratorija: sv. Dominika Savija. Cijeloj našoj salezijanskoj zajednici, naročito djeci i mladima, sv. Dominik Savio svjedoči ljepotu mladenaštva u svetosti. Osim što ga slavimo kao zaštitnika oratorija, sv. Dominik je utemeljitelj Družbice Bezgrešne Marije pod čijim imenom danas djeluje Školska grupa volontera instruktora koji svoje vrijeme daruju pomažući djeci i mladima u učenju i izvršavanju svojih obveza. Na taj način u svoj život uključuju dobročinstvo kao važan sastojak Don Boscova „recepta svetosti“. Tradicionalno je održana proslava u nedjelju 7. svibnja koju je svojim sudjelovanjem obogatilo mnogo djece i mladih iz različitih volonterskih skupina unutar oratorija.

Proslava je započela nakon večernje mise u salezijanskom tonu molitve, zajedničke pjesme i plesne koreografije, a nastavio se u ritmu igara koje su oduševile i zabavile, kako najmlađe tako i najstarije. Vrijedni instruktori i animatori još su se jednom iskazali u domišljatosti i organizaciji. Igre su bile timskog karaktera, a natjecateljskog duha svakako nije nedostajalo. Naši najmlađi bili su ključni aduti u igri skupljanja loptica, dok je uparivanje prave osobe s točnom pričom izvuklo na površinu detektivske sposobnosti i opake strategije u svim skupinama. Prema rezultatima presuđujući bodovi su pali na kombinaciji fizičkih i mentalnih vještina u igri križić-kružić. Radost, zajedništvo, igra i molitva obilježili su ovu, kao i druge salezijanske proslave nasljedujući i primjerom podsjećajući još jednom na već svima poznate Don Boscove riječi: „Igrajte se, skačite, vičite, samo nemojte griješiti.“ No kakva bi to bila proslava bez darova pa je tako ove godine sudjelovanje u proslavi ustvari započelo već nekoliko dana prije označavanjem u komentar osobu kojoj bi poklonili nagradu. Nagrada je bio strip Dominik Savio, a iznenađenje to da su ga osvojili svi koji su ostavili svoj originalan komentar. Među brojnim volonterskim skupinama svakako je najslađa bila duhovni kafić Jedro koji je sokovima i palačinkama osigurao da druženje bude potpuno.

Sv. Dominik Savio gajio je pobožnost prema Isusu i Mariji, svoju Družbicu je posvetio Bezgrešnoj Mariji te dao prelijep iskaz vjere i štovanja napisavši na papir pred Marijinim oltarom: „Marijo, darujem ti svoje srce! Daj da bude uvijek tvoje. Isuse i Marijo! Budite uvijek moji prijatelji, molim vas dajte mi radije umrijeti nego da učinim ijedan teški grijeh.“ Stoga nema boljeg načina kako završiti i okruniti proslavu blagdana sv. Dominika Savija od krunice. Okupljeni na zajedničku krunicu, koju kroz ovaj marijanski mjesec naša salezijanska župa posebno moli u 22h, završili smo proslavu.

Plodovima Don Boscova odgojnog sustava, sv. Dominika Savija i drugih salezijanskih svetaca i blaženika svjedočimo svakodnevno u oratoriju. Po uzoru na odluke i pravila sv. Dominika Savija i naši su oratorijanci ispisali svoje odluke kojima nam poput sv. Dominika govore da se svetost živi u našoj svakodnevici, uobičajenim aktivnostima, odnosima i dužnostima. Pa evo i nekih odluka naših oratorijanaca:

„Radije bih učio nego se posvađao s roditeljima.“

„Radije bih ostao kod kuće nego bio bezobrazan.“

„Radije moliti nego psovati.“

„Radije bih dobila lošu ocjenu nego izvrijeđala prijateljicu.“

Neka nam sv. Dominik Savio bude uzor da se naša vjera i želja za svetosti neprestano odražavaju u svakodnevnom životu.

Sv. Dominiče Savio, moli za nas!

GALERIJA SLIKA

Autorica: Ivana Kušić

Foto: Elvira Tabaković