Na Veliki petak zastajemo i spominjemo se muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista. Drugi dan Vazmenog trodnevlja obilježavamo u šutnji, molitvi, postu i razmatranju najvećeg otajstva – otajstva Kristova križa po kojem dolazi spasenje svemu svijetu.

Tradicionalno smo u 15 sati (vrijeme devete ure kad je Isus umro na križu) prisustvovali pobožnosti križnog puta kojeg je predvodio don Ante Vasilj. U 19 sati počeo je obred Velikog petka. Veliki petak jedini je dan u godini kad nema misnog slavlja već se posebnim bogoslužjem spominjemo Kristove muke i smrti. Liturgija Velikog petka sadržana je u tri glavna djela: Službi riječi, klanjanju Kristovu križu i svetoj pričesti. Obred je predvodio don Slavko Barišić, a započelo je ulaskom u tišini poklonivši se pred oltarom podajući najdublji poklon Bogu u tihoj molitvi. Uslijedilo je slušanje Riječi Božje iz Knjige proroka Izaije te Poslanice Hebrejima, a središnji liturgijski tekst Muku Gospodina našega Isusa Krista iz Evanđelja po Ivanu pjevao je Mješoviti župni zbor s don Ivanom Matijevićem. Uslijedila je kratka propovijed, a Služba riječi završila je velikom sveopćom molitvom. Drugi dio obreda je klanjanje križu koje je započelo otkrivanjem i podizanjem Svetog križa. Čašćenje Svetog križa ove godine je odabrano za mogućnost dobivanja potpunog oprosta. Mnoštvo vjernika, među njima mnogo mladih, prisustvovalo je ovom obredu. Nakon klanjanja uslijedila je sveta pričest s hostijama posvećenima od mise Velikog četvrtka. Obred je završio razlazom u tišini.

Tišina i šutnja bitni su elementi Velikog petka. Pred križem ostajemo zatečeni, bez riječi, bez opravdanja, bez objašnjenja, suočeni sa svojima grijesima pred nepojmljivom Božjom ljubavi. Na Veliki petak pozvani smo razmatrati i pokloniti se otajstvu Kristova križa, neshvatljivoj istini našega spasenja u kojem sredstvo smrti i uništenja postaje sredstvo spasenja i izvor za vječni život.

GALERIJA SLIKA

Autorica: Ivana Kušić

Photo: Stipe Renić